Politiikan vuosi 2017

Vuosi 2017 oli politiikan osalta kiireinen ja tapahtumarikas, henkilökohtaisella tasolla raskas pettymys mutta kokonaisuutena silti erinomainen vuosi.

Kuntavaalit

Alkuvuoden kuntavaalit toki olivat jännittävät ja olimme vaimoni kanssa molemmat ehdolla Vihreiden listalla Tampereella. Vaalit päättyivät upeaan voittoon ja valtuutettujen lisääntymiseen kymmenestä neljääntoista sekä tasan 20% kannatukseen. Ihan huikea tulos.

Henkilökohtaisesti tein omaa kampanjaani sekä yhteistä työtä, pyrkien pitämään nettisivuja pystyssä ja rakentamaan vaaligalleriaa sivuillemme. Satsasin runsaasti paljon enemmän rahaa kampanjaani verrattuna edelliseen kertaan. Budjetin ja toteumat löydät sille varatulta sivulta.

Tulosten jälkeisiä tunnelmia kuvannee hyvin kirjoittamani lyhyt blogi:

Tein mielestäni hyvin hommia ja tuplasin rahallisen panostuksen, mutta se ei auttanut. Jotain tein oikein, paljon siis tein väärin. Tai ehkä muut vain tekivät asiat todella paljon paremmin. Oli miten oli, tulos jäi reilusti siitä mitä tavoittelin (2x äänisaalis, eli yli 120 ääntä ja varavaltuutetun paikka).

Sain siis tismalleen saman äänimäärän kuin 4 vuotta sitten, eli 62 ääntä. Kiitos kaikille äänestäjille ja tsemppaajille! Puolueena Vihreillä meni valtakunnallisesti ja Tampereella ihan uskomattoman hyvin! +4 (eli 14) valtuutettua Tampereella! Ihan mahtava tulos. 20% kannatus. Uskomatonta! Samoin esim. Nokialla ja Jyväskylässä (sekä Vesilahdella!) tuli älyttömän hienot tulokset.

Rypistys oli siis kova, pettymys henkilökohtaisella tasolla valtava. Silti ei voi olla surullinen, ottaen huomioon valtakunnallinen kannatustaso, vaalimenestys esim. Nokialla ja muut askeleet eteenpäin, mitä Vihreissä on otettu. Mutta silti oma tulos kalvaa näin puoli vuotta myöhemmin ja kovasti. Ainakin vaaleista oppi taas jotain uutta itsestään ja siitä mitä politiikassa pärjääminen vaatii.

Tampereen Infra liikelaitoksen johtokunta

Vaalien jälkeen luottamustehtäväjaossa sain varsinaisen jäsenen paikkaa Infra liikelaitoksen johtokuntaan, sillä lautakuntatason paikoille ei vaalituloksellani ollut mitään asiaa.

Ensimmäisten kokousten ja Infran toimintaan tutustumisen jälkeen kyseessä on mielenkiintoinen pesti. Infrassa pyrin vaikuttamaan omalta osaltani raskaan kaluston siirtymisessä biopolttoaineisiin, henkilöautojen osalta mahdollisuuksien mukaan sähkö- ja kaasuautoihin ja siihen, että Infran toiminnassa muutoinkin pyritään talouden lisäksi huomioimaan ilmasto- ja ympäristökysymyksiä ihan käytännön tasolla, eikä vain strategioissa ja kuolleina kirjaimina pdf-tiedostoissa.

Infran kohtaloa on todella mielenkiintoista seurata johtokuntatasolla ja osallistua sen päätöksentekoon (mitä nyt johtokunnan jäsenellä päätöksentekovaltaa on).

Länsi-Tampereen vihreät ry

Jatkoin LärVin sihteerinä ja järjestimme muutaman tapahtuman alueellamme (saippuantekokursseja Vastedeksen kanssa jne.) sekä osallistuimme Vihreiden toimintaan yhdistyksenä. Jäseniä vuoden 2017 lopussa meillä oli 13.

Tampereen Vihreät ry

Vuoden 2017 toimin TaVissa perinteiseen tapaan ”takapiruna” joka yritti pitää TaVin nettisivuja pystyssä ja neuvoa sekä auttaa sen minkä maltoin muita toimijoita. Tämän lisäksi minut valittiin 4kk pätkäpestiin toiseksi puheenjohtajaksi vuoden 2017 loppuun, sillä kyseistä tehtävää hoitanut joutui muuttamaan kesken vuoden pois paikkakunnalta.

Koin, että minulla voisi olla annettavaa Tampereen Vihreille tässä roolissa ja hain sitten syyskokouksessa virallisesti kaksivuotiskaudelle puheenjohtajaksi. Minut valittiin syyskokouksessa tähän tehtävään ja pyrinkin nyt seuraavat kaksi vuotta tukemaan toimiston väkeä ja yhdistystä toiminnassaan. Tekemistä kyllä riittää, sillä vaaleja tulee pian sellaisella putkella että heikompia hirvittää. Presidentin-, maakunta-, eduskunta- ja EU-vaalien jälkeen onkin hyvä antaa kapula sitten seuraavalle innokkaalle ja päästää heidät valmistelemaan seuraavia kuntavaaleja.

Toimin myös Vihreän sivistysliiton (Visio) hallituksessa Pirkanmaan edustajana ja minut valittiin loppuvuodesta toiselle kaksivuotiskaudelle tässä tehtävässä. Vision toiminnassa on ollut hyvä nähdä, miten pienillä resursseilla pyöritettävä ajatuspaja ja sivistysliike toimii hienosti. Vision hallitustyö on ollut motivoivaa ja mielenkiintoista.

Unohtumattomimpia tapauksia oli myös vuoden 2017 Vihreiden puoluekokous Tampereella, jonka tunnelma, henki ja meininki oli niin positiivinen, että ei ihmekään että se siivitti Vihreiden valtakunnallistakin kannatusta hetkittäin jopa 15% tasolle!

Blogikirjoitukset

Sain kirjoitettua Aamulehteen useammankin mielipidekirjoituksen, pääosin sähköautoilusta. Samoin kirjoitin vaalien alla useamman blogin vaaliteemoistani sekä ammattiyhdistyspolitiikasta. Kirjoittamani blogit:

Tampeereen kaupuginvaltuuston kokouksia jatkoin seuraamista netin kautta ja kommentoin nenäkkäästi silloin tällöin twitterin puolella. Huvinsa kullakin. Kaupunki on tässä mennyt oikeaan suuntaan ja live-seuranta on hieno homma!

OAJ

Siirryin jokunen vuosi sitten syrjään Vesilahden paikallistyhdistyksen toiminnasta seudulliseen toimintaan ja toimin vuoden 2017 OAJ Pirkanmaan YSI-jaoksen puheenjohtajana. Se on avannut tien päästä seuraamaan ja olemaan mukana OAJ Pirkanmaan alueyhdistyksen toiminnassa huomattavasti aktiivisemmassa roolissa.

OAJ Pirkanmaan toiminta onkin työllistänyt minua huomattavasti olettamaani enemmän työvaliokunnan, jaoksen ja itse hallituksen kokousten muodossa, mitä aluksi odotin. Työ on ollut mielekästä ja mielenkiintoista. Olen ottanut tavoitteekseni jatkaa jaoksen toiminnan kehittämistä kaksivuotiskauteni toisella puoliskolla ja yrittää jalkauttaa jaosta ympäri Pirkanmaata.

Tehtävää olisi paljon säästöjen, työolojen ja itse työn murroksen takia runsaasti. Ammatillisella puolella kehitys on ollut huolestuttavaa, eikä muuallakaan oikein voida olla varmoja mieten asiat etenevät. Epävarmuus lisääntyy ja jaksaminen heikkenee. Opettajat tarvitsevat tukea. Saa nähdä mitä vuosi 2018 tältäkin osin vastaan tuo.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.