Lautapelivuosi 2017

(Tämän postauksen tilastoja päivitetään vielä vuoden 2018 alkupäivinä)

Vuosi 2017 oli lautapelaamisen näkökulmasta vähän kahtiajakoinen. Toisaalta hyvistä peleistä on runsaudenpula, mutta samalla itse en oikein päässyt pelaamaan aivan niin usein mitä halusin. Viikkopelit Tavernassa jäivät aivan turhan usein välistä. Tavernasta on tullut siis peliporukkani vakiopaikka ja Artturissa en muista käyneeni enää lainkaan vuoden 2017 aikana.

Onneksi siis Lautapelikahvila Taverna on menestynyt ja pärjää edelleen. Useamman kerran on käynyt myös niin, että ilman pöytävarausta en ole mahtunut sisälle, kun on meinattu vain käväistä siellä kahvilla.

Isommista tapahtumista Lautapelaamaan 2017 oli jälleen se suurin tapahtuma koko vuonna, koska olin sitä myös tänäkin vuonna yhtenä kolmesta pääjärjestäjistä valmistelemassa ja järjestämässä. Toimin koko tapahtuman ajan jonkinlaisena vastuuhenkilönä tapahtumapaikalla ja mielestäni tapahtuma meni tänäkin vuonna oikein hyvin. Väkeä riitti ja pääosin ihmiset olivat hyvillä mielin sekä jälkikäteen lukemani palautekin oli positiivista. Kehittämistä tässäkin edelleen on ja en enää aio osallistua tapahtuman järjestämiseen samassa laajuudessa, sillä myös toinen kolmesta pääjärjestäjistä ei enää jatka (koska siirtyi pelifirman palvelukseen). Pääkaupunkiseudun väki voisi ottaa tuosta tilaisuudesta isomman kopin, edelleenkin.

Aktiivicon oli ihan kiva, joskin jaksoin olla siellä vain päivän. Se oli minulle liian lähellä Lautapelaamaan-tapahtumaa ja oli vielä siinä vaiheessa niin väsynyt, että suurin iso pelaamisesta karisi pois. Ehkä myös se vähän karsi intoani, ettei siellä ollut omasta peliporukastani ketään muuta paikalla.

Lisäksi Tampereen museokeskus Vapriikin Pelimuseossa järjestettiin tapahtuma, joka saa tammikuussa 2018 jatkoa, johon aion taas tulla pyörittämään pelipöytää. Paikallisuus ja Tampereen skenen kehittäminen on minulle juttu, jota haluaisin tehdä 2018. Siksi irtaantuminen lautapelaamaan -tapahtumasta on tarpeen, ainakin jollain tasolla.

Pääpiirteittäin 2017 on siis jälleen kerran ollut ihan ok lautapelivuosi. Lautapelikokoelmanikin pieneni hieman, mutta saldona silti ehkä vain parilla pelillä.

Alla käsittelen sitten hieman tarkemmin lautapelaamisiani ja lautapelaamista yleensäkin vuonna 2017 seuraavin väliotsikoin:

  • Pelaamani pelit
  • Videot ja Podcastit
  • Omat lautapeliprototyypit

Pelaamani pelit

Lyhyesti: 86 eri pelissä yhteensä 153 pelikertaa tai erää. Näihin ei ole laskettu iPadilla tai tietokoneella pelattuja pelejä, jotka olisivat tuoneet varmastikin usemman pelin lisää mm. Star Realmsia, Splendoria tai Tichua. Lautapeliaikaa pädillä ja tietokoneella on vienyt Hearthstone, jota olen lätkinyt yhä tasaisesti (ja edelleen) liki päivittäin pelin tai kaksi.

Numeroiden valossa lautapelaamisen määrä laski vuoteen 2016 verrattuna, mutta ei ollut synkimpien vuosien tasolla. Jotain kertoo myös pelaamiseni tyylistä, ettei 10+ pelikertaa yhdellä pelillä tullut millekään pelille.

10+ pelikertaa:
Ei yhtään peliä

5+ pelikertaa:
8 x Mechs vs. Minions
7 x Mansions of Madness: 2nd Edition
7 x 0-9
6 x Ratikkapeli (proto)
5 x Dominion
5 x Kingdomino

Tarkempi lista pelaamistani peleistä löytyy kätevimmin boardgamegeek.com sivustolta.

Videot ja Podcastit

Alla jonkin verran tilastotietoja lautapelivideoistani, joita ehdin tehdä Pelilaudan kääntöpuoli -videokanavalleni ja kyseisen kanavasta yleensäkin. Tilastojen mukaan videoitani on nyt katsottu virallisesti yli 800 000 minuuttia ja näyttökertojen määrässä päästiin yli 340 000 näytön! Tilaajienkin määrä nousi vuoden lopulla yli 800 tilaajan.

Näihin tilastoihin voi edelleen olla tyytyväinen, vaikkakin vuosittaisten katsojien määrä laski viime vuodesta hivenen. Johtunee osittain siitä, että sain tehtyä vuoden aikana vain 8 peliarviointivideota (joskin yhteensä videota tulikin 19!) Vuosi 2017 on oli kuntavaalien ja muiden juttujen takia niin kiireinen, että se väistämättä näkyy myös lautapelaamisen määrässä ja tätä kautta myös videoin tekemisessä. Tämän takia en vuoden 2017 aikana pyytänyt yhtäkään peliä arvioitavaksi pelivalmistajilta, koska en voinut olla varma, pystynkö tekemään peleistä videoita järkevällä aikataululla.

Tässä kahdeksannen youtube-vuoteni tilastoja (päivitetty 2.1.2018):

Vuoden lisäykset 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2010 – 2017
Uusia videoita 19 25 22 18 13 18 16 19 150
Uusia tilaajia 28 72 74 83 140 164 141 124 823
Näyttökerrat 10031 28427 41924 44194 51143 57464 57109 53582 344945

Vuosien katsotuimmat videot:

Tänä vuonna onnistuin pitämään edelleen kiinni ”video/kuukausi”-tahdistani, vaikkakin osa videoista onkin listoja, eikä peliarvioita. Lisäksi kokeilin Suomi 100 -hengessä livevideon tekemistä aiheesta kotimaiset lautapelisuunnittelijat, joskin se liven hyötykäyttö jäi puhtaasti OBS-softan harjoitukseksi, koska esitys muutoin oli niin skriptattu. Saa nähdä teenkö jatkossa enemmän videoita livenä. Pitäisi miettiä että mitä sillä haluan tavoittaa.

Olen tyytyväinen siihen, että videoni käsittelivät hyvinkin erilaisia pelejä ja että sain ylipäätänsä nämä tehtyä. Videoiden aiheet tänä vuonna olivat:

Omat lautapeliprototyypit

Tänä vuonna keskityin tekemään uutta versiota Ratikkapelistäni, jonka sainkin tehtyä ensimmäiseen beta-versioon asti. Siitä on siis pelattavissa oleva versio olemassa ja olen sitä myös jo iteroinut eteenpäin pari versiota.

Pelinä tämä on aluehallintaa ja Kingdominon pelimekaniikalla, ilman kartan rakentamista. Esittelen tätä myöhemmin enemmän kun saan tehtyä pelille oman sivunsa.

Linkki pelin sääntöihin löytyy tästä: Ratikkapelin säännöt (pdf)

Kuvia prototyypin komponenteista:

– kuvagalleria tähän –

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.