Vihreiden puoluekokous 2013 – lauantai

Puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä keskityttiin pääosin henkilövalintoihin ja kokousaloitteiden käsittelemisen aloittamiseen.

Itse päivä alkoi kuitenkin viideltä aamulla kun heräsin neljän tunnin yöunien jälkeen ”pirteänä” aamupalalle. Sitten hieman ennen kuutta bussiin ja keskustaan. Rautatieasemalla sitten otimme n. 20 kokousedustajan kanssa junan Helsinkiin ja sieltä sitten matkasimme lopulta bussilla Espoon Dipoliin.

Kokous alkoi ja Ville Niinistö piti hienon puheen Vihreiden nykytilasta, hallitustaipaleesta sekä ympäristön tilasta muutenkin. Puheiden sarjaa jatkoivat Pekka Haavisto ja Tarja Cronberg. Ihan hyvin hekin puhuivat joskin Cronbergin EU:n puolustusta ja Natoa käsitellyt puhe ei aiheena juuri minua kiinnostanutkaan. Niinistön puheen voi lukea täältä, Haaviston täältä ja Cronbergin täältä.

Virallisista päätöksistä vähiten yllättävä oli Ville Niinistön jatkaminen toiselle kaudelle puolueen puheenjohtajana, hän kun ei saanut vastaehdokasta.

20130525-223003.jpg20130526-102754.jpg

Puolueen varapuheenjohtajien (3 kpl) äänestys sitten olikin jo hieman kimurantimpi, mutta sitä ennen siirtoäänivaalilla valittiin puoluesihteeriksi Lasse Miettinen. Hän oli omakin ehdokkaani kolmen hyvän joukosta. Hieno juttu. Siirtoäänivaalijärjestelmä (tai mikä se nyt olikaan) onkin aika hassu tapa äänestää X tyyppiä Y määrästä ehdokkaita. Systeemi kuulostaa monimutkaiselta mutta toimi hienosti ainakin tämän päivän äänestyksissä.

Varapj-kisassa oma ykkösehdokkaani (Olli-Poika Parviainen) ei ikävä kyllä menestynyt, mutta kolme seuraavaa äänestämääni sitten valittiinkin kaikki varapuhiksiksi. Valituksihan siis tulivat Krista Mikkonen, Touko Aalto ja Anne Bland (jokainen kehä III:n ulkopuolelta).

Valittiin siinä välissä myös puoluevaltuuskunnan pj:ksi Mari Puoskari ilman äänestystä sillä hänelle ei tullut vastaehdokkaita. Tampereen oma Juhana Suoniemi kun luopui kisasta ennen asian käsittelyä. Olisi kestämätöntä (paitsi ehkä perussuomalaisissa) että puolueen kärkipaikoista kolme isointa olisi ollut samalla sukupuolella… Hatunnosto siis Juhanalle ja onnittelut Puoskarille.

Henkilökohtainen ylläri oli se että ääntenlaskutauolla palkittiin vuoden yhdistysaktiivi. Itse palkinnon jako ei ollut yllätys vaan se että minä olin vaimoni kanssa ehdolla tämän kunnianosoituksen saajiksi. Kiitos sille tai niille jotka meitä olivat tuohon ehdottaneet yhdeksi 47 ehdolla olleeksi. Tämä lämmitti mieltä. Ehdolla oli muitakin tamperelaisia työmyyriä mutta palkinto meni kuitenkin ansaitusti pidemmän linjan puurtajalle Pohjois-Karjalasta, eli Marjo Hämäläiselle.

Huomiselle sunnuntaille henkilövalinnoista jäivät puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan loput pestit joista sitten Pirkanmaan edustajamme neuvottelee tässä lauantai-illasta. Lisäksi kokouksen eteen tuodaan puoluekokousaloitteista ne jotka tänään päätettiin sysätä työryhmien mietittäväksi.

20 aloitteesta vain viimenen äänestettiin puoluehallituksen esityksestä poikkeavasti läpi sillä loput joko pistettiin työryhmiin tai hyväksyttiin puoluehallituksen kannan mukaisesti. Ja hyvä esitys menikin läpi, sillä se koski Vihreiden nettisivujen toiminnallisuuden ja etenkin ulkoasun päivittämistä tähän päivään sekä siihen että nuo uudistukset ja päivitykset sitten myös levitetään kaikille yhdistyksille eikä vain keskitytä puolueen omiin sivuihin. En tiedä miten äänet olisivat menneet jollei yli puolet kokousväestä olisi jo nyt karannut muualle… Lusmut 😉

Aikamoinen eka päivä ja osalla se jatkuu edelleen työryhmissä tai iltabileissä. Minä olen liian väsynyt kumpaankaan joten tyydyn iltapalan jälkeen nukkumisen yrittämiseen.

Kokemus on tähän asti ollut mukava, joskin ensi kerralla voisi jo hieman rohkaistua ja joko mennä pitämään kannatuspuheen, ottaa kantaa johonkin aloitteeseen tai osallistua työryhmän toimintaan. Nyt minulle riittää osallistuminen äänestyksiin ja koko systeemin kokeminen.

Huomenna sitten ennen kymmentä takaisin Dipolille. Eli aikaisin aamupalalle ja menoksi!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.