Aurinkosähkö on kannattavaa myös Tampereella.

Aurinkosähkö on kannattavaa myös Tampereella, ainakin jos on uskominen ECO2 -hankkeen julkaisemaa opasta. Oppaalla pyritään kertomaan jolla pyritään kertomaan aurinkosähkön luonnontieteellisestä perustasta ja annetaan käytännön vinkkejä aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen.

Aurinkosähköä on pidetty kannattamattomana Suomen ilmasto-olosuhteiden ja kalliiden järjestelmien vuoksi. Vuotuinen säteilyenergia optimipinnalle on kuitenkin Tampereella yhtä suurta kuin Pohjois-Saksassa, missä aurinkosähköä hyödynnetään laajasti. (s. 2)

Sähköisen versioon oppaasta voi tutustua täältä: Aurinkosähköopas tamperelaisille (.pdf)

PDF käy läpi perustiedot siitä mistä aurinkopaneeleissa ja aurinkopaneelijärjestelmissä on kysymys. Tämän jälkeen selvitetään Suomen sekä etenkin Tampereen tuotanto-odotuksia ja todetaan mikä olisi optimaalinen kulma ja suuntaus aurinkosähkön tuottamiselle.

Parhaimman vuosituotannon Tampereella saa asennettaessa paneelit etelän suuntaan 42o kulmassa vaakatasoon nähden. Optimaalinen toiminta edellyttää myös esteetöntä paikkaa, eikä kiinteistön lähellä tulisikaan olla puustoa tai rakennuksia, jotka pääsevät varjostamaan paneelistoa. (s. 3)

Kattoasennuksella voidaan saavuttaa Tampereella 800 kWh/kWp vuosituotanto ja seinäasennuksella n. 650 kWh/kWp tasolle. Kattoasennuksessa lumien putsaamisella on n. 6% vaikutus vuosituotantoon, josta ei siis seinäasennuksessa tarvitse välittää.

Paperissa esitellään myös tarvittavat tekniset ratkaisut kuten myös lupamenettelyt jos on rakentamassa niin isoa järjestelmää että sen asentamiseen tarvittaisiin toimenpidelupa tai Tampereen kaupungin
kaupunkikuva-arkkitehdin hyväksyntä. Raja tälle on 10 m2 mutta opas suosittelee silti aina yhteyden ottamista palvelupiste Frenckelliin.

Omakotitaloon sopivat järjestelmät maksavat alle 3 €/W. Asennettuna hinnat ovat hieman yli 3 €/W, kun asennustyöstä saatava kotitalousvähennys otetaan huomioon. (s. 6)

Tuotanto vs. ostettu sähkö s.7

Tuotanto vs. ostettu sähkö s.7

Tuottoarvioiden jälkeen paperissa esitellään yleiseen sähköverkkoon kytkemiseen liittyviä asioita, sillä Tampereella on nyt tilanne jossa aurinkopaneeleilla tuotettua (ylijäämä)sähköä voi myös myydä Tampereen Sähköverkko Oy:lle.

Lopuksi käydään läpi vielä investoinnin kannattavuuslaskelmia, joista käy ilmi että vielä tässä vaiheessa pienen (alle 2 kW) järjestelmän takaisinmaksuaika on likimain sama kuin sen laskennallinen elikaari, eli 30 vuotta.

Toisaalta aurinkosähkön hinta on tippunut jatkuvasti ja tippuu edelleen joten hieman isompien järjestelmien tapauksessa muutaman vuoden päästä oletetaan että ollaan tilanteessa jossa investointi maksaa itsensä takaisin alle 20 vuodessa.

Opas on kokonaisuutena hyvä paketti aurinkosähkön tuotannosta ja hankkimisesta joten suosittelenkin sen lukemista jos aihe yhtään kiinnostaa. Itseäni etenkin kiinnosti aurinkosähkön riittävyys näillä leveysasteilla ja myös se minkä kokoluokan paneelijärjestelmillä voisi vaikka omakotiasuja saada hyötyä aurinkosähkön asentamisesta.

Aurinkosähkö on siis jo nyt kannattavaa, jopa täällä Tampereella!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.