Korttipeliprototyyppi on nyt ”valmis”!

Olen suunnitellut jo pitkään isompaa lautapeliä eduskuntavaaleista, mutta se on nyt ollut jonkin aikaa tauolla. Ison pelin suunnittelu on todella pitkäkestoinen projekti ja vaatii monta versiota ja yritystä että siitä voi saada pelattavan version ulos. Nyt olen sen osalta varmaan viidennessä alpha-versiossa ja edelleen se vaatii rankasti kehittämistä, että uskaltaisi edes esitellä sitä muille.

Sen sijaan olen kehitellyt ja betatestaillut kuntavaaleja varten korttipeliä, joka on vielä teemoitettu Tamperetta varten. Lyhyemmän ja yksinkertaisemman korttipelin kehittäminen ei vaadi niin paljoa osia ja sen testipelaaminenkaan ei vaadi niin suuria järjestelyjä.

Miksi sitten tällaista teen? Ensinnäkin tykkään näpertää Inkscapella korttipohjia, pähkäillä sääntöjä ja muutenkin miettiä miten tietty asia voisi kääntyä pelimekaniikaksi. Viimeisten kuukausien aikana olen miettinyt pitkään politiikan ”nelikenttää” (vasemmisto vs. oikeisto ja liberaalit vs. konservatiivit) ja tämä sai minut miettimään miten tätä saisi kuvattua lauta- tai korttipelillä. Ja siitä syntyi sitten tämä alla esiteltävä korttipeliprojekti.

Mutta entäs nyt? Tavoitteeni oli ajoittaa tämä kuntavaalien alle ja vaikuttaisi siltä että onnistun tässä! Tokihan tässä on myös se ”tekosyy” saada tämä valmiiksi, että voisin yrittää myydä tätä eräänlaisena omana ”kampanjatuotteenani” eteenpäin. Se ei silti estäisi tätä käytettäväksi geneerisemminkin, vaikka valtakunnan tasolla. Siihen ei vaadittaisi kuin tapahtumakorttien muuttaminen uusiin aihepiireihin! Eli peliä voi kehittää vaalienkin jälkeen eteenpäin tai kustomoida se toisille paikkakunnille.

Itse peli on ottanut harppauksia eteenpäin parin testisession jälkeen, kun olen päässyt pelaamaan sitä fiksujen ja kokeneiden lautapelaajien kanssa. Kiitos heille kärsivällisyydestä ja kommenteista! Alan olla aika tyytyväinen siihen missä nyt ollaan ja alkaa tulla aika pistää seuraava pykälä silmään ja pohtia miten paljon eräänlaisen ”testierän” tekeminen maksaisikaan ja millaisella ”voitolla” tuota peliä pitäisi yrittää myydä eteenpäin.

Ihan kauheita tuottoja en ole alkanut tavoitella, mutta ainakin jos saisin omat noista pois niin olisi hienoa. Enemmän tuloja kampanjointiin ajattelin saada lautapelivaraston keventämisellä, jolla siis tarkoitan sitä että yritän myydä vähän pelaamiani omia lautapelejä pois. Sille teenkin pian omat ”kauppasivunsa” kotisivuilleni ja yritän myydä niitä myös kirppareilla jne.

Mutta jos emme ota huomioon aika montaa työtuntia (ja niitä on kulunut aika paljon!) jotka on menneet grafiikan ja sääntöjen jne. tekemiseen, mitä maksaakaan tehdä oma melko kevyt korttipeli? Ohessa taulukko tämän projektin oletetuista kuluista materiaaliensa suhteen. Jälki näillä tulee olemaan ihan ok tasoa, eli sellaista että kehtaan myydä näitä eteenpäinkin.

Tuote Hinta/kpl Muuta
Kortit 5,50 € 54 korttia (artscow.com)
Puuosat 2,50 € 4 sylinteriä + 12 kuutiota (4 eri väriä, spielmaterial.de)
Minigrip- ja hedelmäpussit 1,00 € Kauppa + itse tehty kierrätysmateriaaleista
Ohjekirja 1,50 € Väritulostus, A5?
Pelilaudat 1,50 € Väritulostus (Paksua paperia? Pahvi? Laminointi? Printti?)
Yhteensä 12,00 €  

Eli käytännössä jos haluaisin edes jotain tienata tuolla, pitäisi näillä hinnoilla noita myydä mieluiten yli 20 euron hintaan. Sillä siis saisi hedelmäpussissa A5-kokoisen värillisen ohjeläpyskän, 54 pelikorttia, 4 tulostettua pelilautaa pelaajille (paperi/pahvi?) ja 16 puuosaa kirjanpitoa varten. Tietenkin tuolla hinnalla tulisi tuettua myös kunnallisvaaliehdokasta ja saa ihan pelattavan ja teemaan sopivan 3-4 pelaajan poliittisen korttipelin. Ei sinänsä mahdottomalta kuulostava juttu, etenkin jos ottaa sen siltä kantilta että haluaa tukea minun kunnallisvaaliehdokkuuttani.

Kovin suurta erää tuosta ei varmaan tule tehtyä, näin aluksi voisi ottaa 6 pelin erän ja katsoa meneekö niitä vai ei. Silloin niiden tuotanto maksaisi n. 80 € eli en tippuisi kovin korkealta vaikka nuo jäisikin käteen (jota en tietty toivo)!

Kustannuksia voisi karsia hieman jättämällä esim. ohjekirjan paperiseksi mv-tulostukseksi. Kallein osa on ehdottomasti kuitenkin kortit joita ei tuohon hintaan välttämättä kovin kauaa saa (laskettu tarjoushinnalla) ja se itse asiassa saattaa nostaa yhden pakan hintaa 7 euron tienoille. En silti nostaisi sen takia myyntihintaa.

Jos sinua kiinnostaa tarkemmin peli, sen kokeileminen jossain tai jopa ostaminen, ota yhteyttä minuun: tuomo.pekkanen@gmail.com niin katotaan mitä saadaan aikaiseksi.

Esimakua pelin korteista ja tämänhetkiset ohjeet (6″ x 6″ pdf) löytyvät alta:

Pelin ohjeet (10 Mt, pdf)You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.