Sähköistetään Tampereen liikenne

Olen seurannut Tampereen kaupungin askeleita kohti puhtaampaa sekä älykkäämpää liikennettä ja hieman joutunut pettymään.

Kaupunki päätti 2015 olla “valtakunnallinen suunnannäyttäjä” sähköisen sekä vähäpäästöisen liikenteen osalta. Tätä varten tehdyt ja hyväksytyt suunnitelmat siitä millä toimilla tällainen kunnianhimoinen tavoite toteutettaisiin ovat kuitenkin jääneet kuntatalouden paineiden musertamiksi ja unholaan.

Valopilkkuja ovat olleet julkisen liikenteen puolella linjan 2 (osittainen) sähköistys, yhden pikalatauspisteen saaminen Tampereen keskustaan ja yhteiskäyttöautoilun edistämisen ensimmäisten askeleiden ottamiset.

Kaupunki on toki mukana vahvasti Smart Tampere -projektilla kehittämässä Tampereesta innovatiivista kehitysalustaa mm. liikenteen osalta, mutta vieläkin, vuonna 2017, ollaan edelleen “kehitetään” ja “suunnitellaan” -tasolla. Vaikka ratikkapäätös olikin iso ja tärkeä osa Tampereen julkisen liikenteen kehittämistä vähäpäästöisemmäksi ja älykkäämmäksi, tekemistä riittäisi vielä.

Ilman konkreettisia, käytännön toimenpiteitä, kaupunki ei kuitenkaan pysty vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja energian kulutusta. Liikkumisen sähköistyminen Tampereella vaatii lisää toimenpiteitä, joita on jo suunniteltukin ja jotka voitaisiin kyllä teknisestikin toteuttaa.

Ollaan tietenkin edelleen tutkimuksessa ja tuotekehityksessä kehityksen kärjessä ja otetaan kaikki hyöty irti ratikkaprojektista myös liikenteen uusien ratkaisujen osalta. Uskalletaan kokeilla ja kehittää.

Ohjataan kaupungin ohjeistuksella kaavoitus ja rakentaminen sellaiseksi, joka ottaa huomioon sähkökäyttöiset ajoneuvot tärkeänä osana liikennejärjestelmiä.

Korvataan suunnitelmallisesti kaupungin omia ajoneuvoja sähkökäyttöisillä ja rakennetaan niille tarvittavia latauspisteitä. Tuetaan henkilökunnan (ja kaupunkilaisten) pyöräilyä rakentamalla kattava kaupunkipyöräjärjestelmä sekä kannustetaan henkilökuntaa sähköavusteisten pyörien käyttöön.

Tehdään Tampereesta valtakunnallinen suunnannäyttäjä älykkäässä, mukavassa, energiatehokkaassa ja ilmastoystävällisessä liikkumisessa, kuten jo 2014 kaupungin suunnitelmissa oli kirjattu.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.