Politiikan vuosi 2014

Vuosi oli politiikan osalta mielenkiintoinen Eurovaalien takia, kuten toki myös OAJ:n valtuustovaalienkin takia, joista jälkimmäisessä olin itsekin ehdolla.

En ole mielipidepalstaa lukuunottamatta jäänyt kaipaamaan Aamulehteä ja jätin tänä vuonna myös vihdoin (lopullisesti?) Aamulehden keskutelupalstan, joka on niin aivoja mädättävä paikka että oksat pois. Muutama kohtuu fiksu kirjoittaja ei ikävä kyllä pelasta kyseistä keskustelufoorumia ajautumasta sellaisille urille, että en halua olla kyllä tekemisissä kyseisen mestan kanssa sen enempää. Onneksi on Yle Tampere ja intterwebbi muutenkin, Facebooksissa ainakin ratikkaänkyröiden tekstit kiertävät myös luettavana aika hyvin.

Tampeereen kaupuginvaltuuston kokouksista seurasin kahta lukuunottamatta liki kokonaan. Edelleen ovat kyllä aika viihdyttävää tavaraa, joskin Perussuomalaisten Raevaaran ja Kalevan puheenvuorot eivät ole enää pariin viimeiseen kertaan edes jaksaneet huvittaa. On kyllä sellaista kokousten pitkittämistä että huhhuh.

RunRunKirjoitin sivuilleni 20 blogia seuraavista aiheista:

Yleisönosastolle en kirjoittanut kertaakaan, mutta Pirkanmaan tuuli -verkkojulkaisuun sain kirjoitettua yhden kolumnin (Pelastetaan perusopetus!).

Tampereen Vihreät ry ja Eurovaalit

orasnumerollaPysyin vuonna 2014 kohtuu kaukana Tampereen Vihreiden toiminnasta, joskin olen ollut nettisivujen ylläpitäjänä ja muutenkin teknisenä avustajana kun vain on apuja kysytty.

Toki olen jatkanut luottamustehtävissäni Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunnassa, josta lisää alla.

Aktiivisempi olimme vaimon kanssa siinä, että perustimme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa Länsi-Tampereen Vihreät ry:n (tuttavallisemmin LärVi) tänne Tampereen länsipuolelle. Toki jäseniä on aika vähän ja toimintaa ollaan ylläpitämässä pienellä liekillä, on tarkoitus kuitenkin kokeilla josko tälläkin puolella Tamperetta olisi mahdollista pitää yllä Vihreää kaupunginosayhdistystä. Oikeaa toimintaa ollaan suunnittelemassa vasta toki vuodelle 2015 ja vuosi 2014 meni ihan perustamiskokouksessa ja PRH:n kanssa toimimisessa, mutta nyt LärVi on olemassa, virallinen ja jäsenenä niin TaVissa kuin Vihreissäkin! Woohoo!

imageOlin Jämsän puoluekokouksessa ja se oli jälleen mukava tapahtuma. Jännäkakka housussa kävin jopa pitämässä puheen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen arvostamisesta myös teoissa, eikä vain puheissa. Se oli jännä juttu, mutta kokonaisuutena Jämsän reissu oli todella mukava sekä opettavainen.

Kiitokset TaVin ja PirVin toiminnanjohtajille ja muillekin politiikassa aktiivisesti toimiville joiden kanssa tuli tehtyä yhteistyötä vuoden aikana.

Toki vuoden suurin asia, eli Eurovaalit, päättyivät pettymykseen kun Oras ei päässyt läpi ja Vihreille tuli yhdellä mepillä vaalitappio viimekertaiseen nähden. Lisäksi pettymys oli se, ettei Oras sitten lähde enää 2015 eduskuntavaaleihin ehdolle ja olen tässä vuoden aikana joutunut etsimään itselleni henkilöä jota äänestää. Hyvistä on vaikea valita itselle parasta!

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunta

Olen nyt puolivälissä vapejon (ks. otsikko) varsinaisena jäsenenä ja poppoo on kokoontunut vuoden aikana kahdeksan kertaa.

Alla teksti viime vuodelta johon vaihdoin vain vuosiluvut. Meinaan ihan samat sanat voi sanoa tästäkin vuodesta!

Päällimmäisiksi mieleeni ovat jääneet loppuvuodesta kuvioihin tulleet säästöt, jotka on aika hankalia vuodelle 2015 mutta ei mahdottomia. Vielä pystytään menemään näillä ilman että tulee suuria heikennyksiä toiminnan tasoon mutta jo nyt joudutaan karsimaan kouluverkkoa jne. Hankalia, ikäviä ja käytännössä jokaisessa yksikössä harmia aiheuttavia päätöksiä tullaan tekemään, mutta toivottavasti virkamiesten jalkauttama tapa laittaa yksiköt itse löytämään säästönsä mahdollistaa sen kaikkein vähiten sattuvan tavan säästää yksiköissä eikä säästöt oteta ”ylhäältä” repien… Noh, aika ja palaute kouluilta/päiväkodeista sitten kertoo miten säästöt vaikuttavat arjen pyörittämiseen, vaiko ei.

Muuten vuosi oli täynnä strategioiden hyväksymisiä ja muita kaupungin ”vuosittaiseen kiertoon” liittyviä päätöksiä, joitakin selvityksiä sisäilmaongelmien ratkaisemisesta (ja aikataulutuksesta) kaupungin kiinteistöissä vuoden aikana ja tulevaisuudessa. Mukaan mahtui myös uusien koulu- ja päiväkotiyksiköiden rakentamis- ja suunnittelupäätöksiä, useampiakin palvelun laatua selvittävien kyselyjen tulosten läpi käyntiä (joiden tulokset olivat pääosin positiivisia!). Lisäksi meille esiteltiin erilaisia tunnuslukuja ja vertailuja isojen kaupunkien palveluiden tuontannon hinnoista jne.

Pääosin vuodesta jäi käteen fiilis, ettei varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunnalla ole juurikaan päätäntävaltaa mistään, sillä neuvottelut (ja päätökset) tehdään kuitenkin tilaajan ja tuottajan välillä niin että tuottaja käskee mitä pitää tehdä ja tilaaja tekee sen mitä käsketään. Viranhaltijat vain esittelevät mitä on suunniteltu tehtäväksi ja johtokunnan tehtävä on nillittää pikkuasioista ja kysellä yksityiskohtia.

Vuoden aikana ei ole mielestäni tullut missään esille esim. johtokunnan jäsenten puoluetausta. Ehkä joissain yksityistämiseen liittyvissä kommenteissa on saattanut vasemmiston ja oikeiston edustajat vähän käyttää eri äänenpainoja mutta ei sen ihmeellisempää. Mielestäni tämä kertoo jo jotain siitä miten vähän päätettävää meillä on jos minkäänlaista ”ohjausta” tai ”paatosta” suuntaan tai toiseen ei tunnu löytyvän. Toisaalta se on myös hyvä asia, että voidaan keskittyä siihen tekemisen tasoon jossa ei varmastikaan puoluetaustan pitäisikään juuri näkyä. Vaikeimpia asioita ovat olleet oikaisuvaatimukset joihin paineutuminen ja joista päättäminen on tuntunut itselleni hankalimmilta.

Niin ja edelleen minua jaksaa naurattaa se, että (okei, liioitellusti) 99% asioista joita johtokunnassa käsitellään ovat käytännössä ”annetaan johtokunnalle tiedoksi” pykäliä. Onneksi minulla ei ole koskaan ollut luuloa että johtokunnassa voisi vaikuttaa johonkin oleelliseen. Ne harhat olisi karisseet parin ensimmäisen kokouksen aikana. On ihan ymmärrettävää ja oleellistakin että todellinen päätösvalta isoista linjoista sijaitsee hallituksessa, valtuustossa ja lautakunnissa, ei johtokunnissa. Meidän tehtävähän on tosiaan ihan muu, sparrata virkamiehiä.

Pyrin kirjoittamaan vuoden aikana jokaisesta johtokunnan kokouksesta etukäteen ja tiedottaa näin maailmalle asioista mitä siellä käsitellään. Pidän tärkeänä että jos joku haluaisi ottaa kantaa tai tuoda jotain asioita esille, voi näin tehdä. Tätä aion jatkaa seuraavinakin vuosina, vaikken usko että yhteydenottoja blogin tai facebookin kautta juurikaan tulee tulevinakaan vuosina (koska ne päätökset tehdään muualla → lobbaus ja paine päättäjiin kohdistuu valtuutettuihin). Pitänee pyrkiä itse olemaan aktiivinen ja kysellä Tamperelaisilta opettajilta fiiliksiä päätöksenteosta ja arjesta, jotta näkee muunkin kuin kaupungin virkamiesten puolen asioista. Yhteydenottoja varmaan tulee jos on tullakseen.

Kuitenkin vuosi on ollut erittäin opettavainen sen suhteen, että itse henkilökohtaisesti olen saanut nähdä ja seurata millainen organisaatio perusopetusta ja varhaiskasvatusta pyörittää ja missä mittakaavassa. Homma on siis ollut mielenkiintoista mutta samalla erikoisella tavalla turhauttavaa.

Henkilökohtaisella tasolla olen siis oppinut hurjasti Tampereen kaupungin toiminnasta ja johtokunnassa ilmapiiri ja meininki on ollut mukavaa, tästä kiitos kaikkien puolueiden jäsentovereille ja toki mukana pyöriville virkamiehille jotka ovat jaksaneet vastailla johtokunnan jäsenten kysymyksiin. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 2 vuotta 🙂

OAJ ja valtuustovaalit

OAJ: Valtuustovaalie 2014Osallistuin OAJ:n valtuustovaaleihin Vesilahden edustajana ja 62 äänellä pääsin 5. varajäsenen paikalle YSI-Pirkanmaan alueelta. Ihan ok tulos tällaisella näkyvyydellä joka minulla on, etenkin kun olen töissä paikkakunnalla jossa on aika vähän opettajia. Eli kiitos vielä kaikille äänestäneille!

OAJ-rintamalla kirjoitimme Vesilahden säästöistä kannanottoa etenkin erityisopetuksen resurssiongelmien suhteen ja tässä vuoden aikana ne pelot ovat ikävä kyllä ainakin Yläasteella tulleet toteen. Resursseja auttaa eniten apua tarvitsevia ei vain ole kaikille. YT-neuvottelut kunnassa menivät säästöjä juntaten mutta lomautuksia ei ole luvassa, toki päiväkotien puolella tulee muutoksia johtajuuksien kautta ja virkojen muutoksia jne. mutta ei muuta suurempaa. Yksi pikkukoulu (Onkemäki) ollaan sulkemassa tässä lähiaikoina, mutta katsotaan nyt sitten mitä virkojen näkökulmasta tuo aiheuttaa.

Jatkoin edelleen myös luottamusmiehenä Vesilahdella, joskin se tehtävä on melko nimellinen näin pienellä paikkakunnalla. Pääluottamusmies on kuitenkin se pääasiallinen neuvottelija ja jolla on myös resursseja hoitaa eteen ilmestyviä asioita. Lisäksi tein vuoden lopussa päätöksen etten enää vuonna 2016 jatka paikallisyhdistyksen hallituksessa. Eiköhän tämä 11 vuotta putkeen riitä hetkeksi tästä.

lähtötilanne2Olen toiminut myös OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen Pirkanmaan YSI-jaoksen Lempäälän ja Vesilahden edustajana. Tärkein tehtävä tällä poppoolla on ollut suunnitella/järjestää alueyhdistyksen koulutuksia sekä välittää ajankohtaista tietoa eri paikkakuntien tilanteista, joista sitten tänä vuonna otettiin pois myös koulutuksien suunnittelu. Käytännössä tämän porukan funktio myös vuoden aikana muuttui ja eli. Uusien puheenjohtajien (niin alueyhdistyksen kuin ysi-jaoksenkin) otteissa on jotain hieman itselle vierasta ja motivaationi osallistua tämän porukan kokouksiin on hieman vähentynyt, mutta toisaalta olen pitänyt tärkeänä että olen mukana aina kuin vain pystyn, jotta tieto leviää alueella säästöistä ja muista ajankohtaisista jutuista. Lupauduin jatkamaan aikamoisen säädön päätteeksi YSI-jaoksen jäsenenä myös vuonna 2015, mutta seuraavasta vuodesta pitääkin sitten katsoa vahvasti miten homma 2015 etenee, sillä tällä menolla hommaan saa kyllä lähteä ihan joku muu kuin minä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.