Leivän hinta ei sähkön takia nouse

(Julkaistu hieman lyhennettynä Aamulehden mielipideisivulla 24.12.2016)

Jouko Hammar harmitteli (AL 22.12) sitä, että sähköauton käyttäjät lataavat kaupassa hänen ja muiden kaupassa käyvien rahoilla. Haluan kuitenkin rauhoitella Hammaria. Hänen leipänsä hinta ei ladatusta sähköstä paljoa nouse.

Yksi sähköautoileva asiakas hyötyy rahallisesti ”ilmaisesta” sähköstä puolen tunnin shoppailun aikana n. 15 sentin verran. Yksi runsaasti käytetty latauslaite maksaa karkeasti arvioiden sähkönä kaupalle n. 500 euroa vuodessa.

Miksi sitten kaupat tarjoavat tällaista palvelua? Latauspaikat ovat kaupoille keino sitouttaa nykyisiä ja tulevia sähköautoilevia asiakkaita yritykseen. Ne ovat myös kyynisesti ajatellen melko yksinkertainen ja edullinen tapa viherpestä omaa brändiä.

Isot kaupan yksiköt voivat vielä tarjota ilmaista sähköä koska parin latauspaikan kustannukset ovat niille vain pisara meressä. En kuitenkaan ihmettelisi etteikö sähköautojen ja latauspisteillä varustettujen parkkiruutujen määrän kasvaessa kaupat alkaisi harkita siirtymistä järjestelmiin joissa ladatusta sähköstä maksaa pääosin sen lataaja.

Tuomo Pekkanen, sähköautoilija, Tampere

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.