Vuosi 2010 lautapelaamisen näkökulmasta

DixitNäin vuoden lopulla ajattelin kirjoittaa lyhyesti vuodesta 2010, mutta tällä kertaa vain lautapelaamisen näkökulmasta. Kun katson Boardgamegeekin

Om du är naturligt tunn eller nyligen har gått ner i vikt och ditt nuvarande mål är att bygga muskler, kan du bli förvånad över att upptäcka att det kan vara lika svårt att gå ner i vikt. Eftersom det mesta av allmänhetens fokus tenderar att kretsa kring att bli mager och mager, kan det vara svårt att hitta bra råd om att hålla sig frisk medan man faktiskt går Andriol Testocaps 40 mg (60 tabletter) i Sverige upp i vikt och muskler. Men erfarna idrottare och kroppsbyggare känner ofta kampen för att äta precis rätt så att de kan uppnå önskad form. Den svåraste delen? Att äta tillräckligt med rätt mat för att maximera träningen. Det är därför som idrottare och kroppsbyggare i de flesta fall använder hjälpmedel som muskeltillskott och det bästa Testosteronundekanoat.

merkinnöistä (joita aloin käytännössä käyttää vuodesta 2009 lähtien) niin olen pelannut 70 eri lautapeliä yhteensä 128 kertaa. Eniten pelikertoja on tullut seuraaville peleille: Dixit (6), Dominion (6), RoboRally (5), Mallorca (5), Liar’s Dice (5) ja Middle-Earth Quest (5).

Näistä Dominion sai pelikertoja käytännössä vain alkuvuodesta, kuten myös Middle-Earth Quest joka pelin pituuden huomioon ottaen on saanut yllättävän montakin peliä. Loppuvuodesta pelikertoja keränneitä taasen ovat Mallorca ja Dixit. Muuten Lautapelikerhon kanssa pääosin pelailevana pelit ovat hyvinkin vaihtelevia, sillä suurimmassa osassa tapauksista pelikertoja on tullut vain yksi tai kaksi per peli. RoboRallyn pelimäärän selittää se, että pelautan sitä atk-ryhmäläisilläni ainakin kahdella eri ryhmällä kerran vuodessa, joten sieltä tuli pari peliä sitä. Loput on tullut sitten muiden porukoiden kanssa. Hauskan kaaottinen peli, mutta vaatii ehdottomasti yli neljä pelaajaa. Liar’s Dice taasen sai pelejä mm. sen kautta, että kaveripariskuntamme piti ”Talk like a Pirate Dayn” (arr!) kunniaksi Piraatti-pirskeet ja tein sinne merirosvoaiheisen version Liar’s Dicestä kesällä ostettujen noppien ja A3 tulostimen avulla 🙂

Middle-Earth Quest Yksittäisistä pelikerroista Tinner’s Trailin (vielä ainoa) pelikerta, jossa vedestä täyttyneet kaivokset ja hauskasti erilaiset puiset pelinappulat jäivät mieleeni. Itse peli oli toki myös ihan kiva huutokauppoineen. Myös maaliskuussa pelaamani Paths of Glory -tuska alleviivasi pitkälti sen sloganin ”In WW I everything was difficult”. Peli kesti 14 tuntia ja päätyi tasapeliin. Samassa kuussa tuli tutustuttua myös Peloponnesiin ja Power Grid: Factory Manageriin. Peloponnes on todella hyvä ja Factory Manager ei. Jostain syystä FM vain ei jaksa innostaa.

Huhtikuussa pääsin myös kokeilemaan ihan ”oikeaa” ASL:a sellaista pelaajaa vastaan joka tietää mitä tekee. Ja itkuhan siinä meinasi tulla. Jostain syystä ASL ottaa askeleen sellaiseen suuntaan johon en itse halua mennä ja siksi taidankin pysyä Squad Leaderin puolella ja sitä keveämpien ja vähemmän elämäntapaa vaativien pelien ystävänä. ASL on siis minulle turhan hc tapaus.

Kesällä löytyi yllättävän hyvin aikaa pelata Artturissa junapelejä ja ties mitä muutakin ihmeellisyyttä ja kun syksy saapui löysin (paremmin kuin 2009) aikaa jatkaa pelailua seurapelikerhon kanssa Tampereen Yliopiston tiloissa.

Twilight Imperium (3rd Edition)Lokakuussa pidetiin perinteinen TI3-maratoni meillä ja ihan häppeninkinä se oli kyllä hauska. Pelinä TI3… niin noh, mitä muuta sen aikana olisikaan voinut pelata?

Harmillisesti joulukuussa työkiireet ja ikävät yhteensattumat tiputtivat pelimäärää huomattavasti ja marraskuun String Railwaysin sekä Marrakechin kaltaiset piristysruiskeet jäi pelaamatta. En kuitenkaan ollut vuoden aikana ihan älytön kusipää sillä sain joululahjaksi Mallorcan, joka on mielestäni vuoden peli -palkintonsa kyllä ansainnut. Kivan näköinen sekä kiva ja nopea pelata. Mitä sitä muuta perhepeliltä voisikaan vaatia.

Loppuvuodesta olen myös koittanut hieman kehitellä omaa ”Edaripeliä”, joka on kokeilu kerrallaan vähitellen mennyt eteenpäin. Vanhat magic-kortit + korttisuojat + tulostetut kortit = pelikortit, legopalikat = pelinappulat jne. Ihan hauska proto tuosta on jo kehittynyt ja tällä hetkellä se on ”Beta 1.1” tilassa, eli pelitasapaino alkaa olla jo hieman järkevämpi sekä pelin mekaniikat about lyöty lukkoon. Vielä aika paljon testaamista ja viilaamistahan tollanen vaatii mutta tämä on ollut ihan hauskaa pähkäilyä ja ehkä tuota uskaltaa joskus jollekin porukalle pelaututtaakin. Hyvä deadline olisi kuukausi ennen eduskuntavaaleja, koska sehän tuossa on ”teemana” 🙂

Ja tietenkin yksi tärkeä asia vuonna 2010 oli omien lautapelivideoiden tekemisen aloittaminen. Lautapelivideoita on ollut hauska tehdä ja on ollut kiva nähdä että niitä on jaksettu silloin tällöin katsoakin. Hirvittävän tärkeä osa on ollut se, että olen saanut videoitani lautapeliopas.fi -sivuille, joka on selvästikin tuonut videoille katselijoita kotimaamme suunnalta. Ulkomaaneläviä ei yllättäen suomeksi puhumani videot juuri kiinnosta, mutta eiköhän maailmalla ole englanniksi puhuville jo minua paaaaaljon laadukkaampia videoesittelijöitä (Tom Vasel, Scott Nicholson, Uvulabob jne.)

You may also like...

2 Responses

  1. Mikko sanoo:

    Kiitoksia, hyvää katsausta. Mallorca on kyllä mainio. Lautapelioppaassa julkaisen videoita jatkossa mielelläni, että pidähän paja toiminnassa.

  2. Henkka sanoo:

    Tekemiäsi youtube videoita on kyllä ollut mukava katsella. Niitä ehdottmasti jatkossakin, jos vaan resurssit riittävät. Ja kieli jatkossakin suomeksi. AIvan liian vähän kotimaisella kielellä tulee näin laadukkaita videota vastaan. Englantia kun löytyy tubesta muutenkin jo tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.