Vihreä sivistysliitto ry:n hallituksen kokous 22.1.2016

Minut valittiin Pirkanmaalta edustamaan paikallisia Vihreitä Vihreä sivistysliitto ry:n hallitukseen.

Mistä Visio:n toiminnassa on siis kyse? Antaa heidän nettisivujensa selittää asia lyhyehkösti:

Visio on opintokeskus eli valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka järjestää koulutuksia vihreille aktiiveille, kansalaisjärjestöille ja suurelle yleisölle. Opintokeskusta ylläpitää Vihreä Sivistysliitto ry. Visio toimii myös ajatuspajana, kulttuurin tukijana ja kirjojen julkaisijana.

Kokouksen alussa saimme perehdyttämishetken (ja kalvosulkeiset) yhdistyksen toiminnasta ja tutustuimme hieman toisiimme. Hallituksen kokoonpano oli alle 10 henkilöä varajäsenineen ja palaveeraamme n. joka toinen kuukausi, riippuen varmaan siitä onko ajankohtaan tulossa käsiteltäviä asioita. Tämäkin tässä selvinnee ajan kanssa miten toimintaa hoidetaan mutta veikkaisin että pitää harkita josko hankkisi vihdoin itselle VR:n sarjalipun.

Vision koulutuksista

Mutta takaisin Visioon. Vision toimii siis ajatuspajana, kulttuurin tukijana ja kirjojen julkaisijana sekä siis kouluttaa vuosittain n. 6000 h verran kaikenlaisia toimijoita. Pääosa koulutuksesta (eli puolet) menee suomen kielen ja kotoutuksen kursseille ja esim. Vihreiden järjestökentän puoli toteuttaa Vision tuella/tuottamana n. 1000 h koulutusta vuodessa.

Pirkanmaallakin yhdistysten kannattaa käyttää hyväksi Vision jo nyt kevääksi suunnittelemia koulutuksia mutta myös hakea omiin koulutuksiin Visio yhteistyökumppaniksi. Jos ymmärsin oikein, Vision tarjoama rahallinen tuki nousee tälle vuodelle 18 €:sta 20 €:on (max. 50% kuluista). Olkaa siis yhdistystoimijat herkästi yhteydessä Visioon ja järjestäkää koulutuksia, rahoitusta on siis tarjolla!

Mielenkiintoiselta kuulostava konsepti Vision omissa koulutuksissa on kaikkien kansanedustajien kanssa toteutettava kurssikokonaisuus, jossa jokaisen kansanedustajan kanssa käydään heitä lähellä olevaa teemaa läpi. Esimerkkeinä vaikka Antero Vartia ja energia-asiat sekä Ozan Yanar ja inhimillinen talouspolitiikka jne. Tämä vaikuttaa hienolta ajatukselta eräänlaiseen ”brändäykseen” ja toki myös se, että näissä pyritään aina mahdollistamaan etäyhteydellä kursseihin ja vastaaviin osallistuminen niille jotka eivät paikalle pääse.

Vision koulutuksista on ollut hieno havaita että niissä pyritään pitämään osallistumismaksut aina matalalla ja tukea koulutuksiin saapumista muilta paikkakunnilta. Sain keskusteluista kuvan että Visio pyrkii entisestään laajentamaan koulutuksien pitämisen sijainteja ulos Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta jolloin tavoite koko maata palvelevasta opintokeskuksesta pyritään täyttämään muuallakin kuin vain paperilla.

Vihreä tuuma -verkkolehti ja kirjojen julkaisut

Meille esiteltiin myös itselleni hieman tuntemattomampi Vihreä julkaisu, eli Vihreä tuuma -verkkolehti, jota Visio julkaisee tasaisin väliajoin. Vihreä tuuma koostuu teemanumeroista jotka siis julkaistaan verkossa. Aikaisemmista teemoista voisi nostaa tällä hetkellä lehden suosituin kokonaisuus, eli Feminismi -numero ja tulevaisuudessa on tulossa ainakin lehdet Euroopan tulevaisuudesta.

Vihreää tuumaa käytetään myös kansainvälisen yhteistyön välineenä koska siinä julkaistaan muualla Euroopassa kirjoitettuja ja suomeksi käännettyjä artikkeleita ja Vihreän tuuman sisältöjä taasen tarjotaan Euroopan suuntaan käytettäväksi Green European Journalissa.

On mielenkiintoista nähdä miten hyvin tämä puoli Vision toimintaa saadaan näkyvämmäksi etenkin kun Vihreä Lanka alkaa muuttua enemmän myös verkkojulkaisuksi. Noh, eivätköhän he saa työjaon sovittua keskenään ettei ole liikaa päällekkäisyyksiä.

Kirjojen julkaisuista Visio painattaa ja julkaisee itse tai yhteistyössä vaikkappa Into kustannusten kanssa kirjoja (esimerkkinä vaikkapa Oras Tynkkysen Pieni maailmanpelastusopas), pamfletteja ja oppaita. Ehkäpä osa on tutustunut esim. Vision tuottamaan yhdistystoimijan oppaaseen tai Tampereen paikallisten sankareiden Sairanen ja Stenhäll tekemään ”Avoin vihreä talous” pamflettiin.

Muihin Vision julkaisuihin kannattaa tutustua heidän nettisivuillaan: http://www.visili.fi/fi/sivistysliitto/vision-julkaisut

Hallituksen kokous ja rahoituskuviot

Itse kokous oli järjestäytymistä ja sopimusten hyväksymistä ja sen sellaista, joista ei oikein ole sen kummempaa raportoitavaa, mutta perehdytyksen osana ollut rahoituksen läpi käynti oli mielenkiintoista kuulla ihan yleiselläkin tasolla. Visio kun on toisaalta osa eri puolueiden omia ”ajatuspajoja” jotka saavat rahoituksensa puolueiden olemassaolon ja niiden rahoitusten kylkiäisenä, mutta se on myös (tyypilliseen vihreään tapaan) melko itsenäinen toimija. Joskus aikoinaan on ollut jotain vääntöä Vision ja puolueen välilläkin mutta siitä taitaa olla jo jonkin verran aikaa eikä tällä hetkellä puolueen ja Vision välillä pitäisi olla mitään arvovaltavääntöä tai skismaa.

Opintokeskusten ja aikuisoppilaitosten sun muiden rahoitus pyörii siis pääosin valtion tuella (valtionosuudet ja valtion avustukset). Toki Visiokin kerää omaa pääomaa kurssimaksuilla jne. mutta ilman valtion tukea toimintaa ei juuri olisi.

Vaikka rahoituskuviot koulutuspuolella nykyhallituksen toimien takia onkin synkkä, Vision toiminta näyttäisi olevan siten turvattu, että rahoitusjärjestelmät ovat valtion toimilla saatu viime vuosina ennakoitavimmiksi ja sain kuulla että Vision näkökulmasta muutokset ovat olleet enemmän positiivisia kuin muuta. Rahoituspohja ei ole romahtamassa ja toimintaan on saatu enemmän liikkumavaraa.

Kokonaisuutena tulot ja menot ovat pyörineet n. 400 000 euron tienoilla joilla sitten on pystytty pyörittämään koulutustoimintaa, ajatuspajaa jne. sekä työllistämään n. 4 henkilöä enemmän tai vähemmän kokopäiväisesti. Hieno homma.

Mitenkäs sitten jatkossa?

Niin, jatkossa pyrin raportoimaan näistä kokouksista ja sen sisällöistä (ehkä vahvasti lyhyemmässä muodossa) sekä tiedottamaan Vision järjestämistä tapahtumista, koulutuksista jne. Twitterin ja Facebookin kautta.

Pirkanmaalla järjestettävistä koulutuksista ja Vision käytännön asioissa kannattaa tietenkin olla yhteydessä suoraan koulutuksen järjestäjään (yhdistys tai Visio) mutta jos väellä on kysyttävää tai kommentoitavaa Vision toiminnasta, ajatuksia siitä mitä pitäisi tehdä, voisi tehdä jne. niin näissä toki kannattaa olla yhteyksissä minuun. Lupaan välittää viestiä Vision suuntaan aina kun asiaa sellaiseen ilmenee.

Jään odottamaan seuraavaa kokousta mielenkiinnolla. On aina mukava tutustua itselle uusiin ihmisiin ympäri Suomea ja tutustua Vihreän liikkeen eri ”toimintahaaroihin”.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.