Kolumni: Pelastetaan perusopetus!

(Julkaistu alunperin Pirkanmaan tuulessa 24.9.2014)

Suomen laadukas perusopetus ja varhaiskasvatus on saanut suitsutusta viime vuosina, mutta paikka huipulla on tuulinen. On varmaa että opetus- ja kasvatustyön laatu tulee heikkenemään samaa rataa kunta- ja valtiontalouden kanssa, jos keskitymme enemmän juhlapuheiden kirjoittamiseen kuin käytännön resurssien varmistamiseen.

Vaikka jokainen poliittinen puolue Suomessa puheissaan kannattaa opetukseen satsaamista, eivät nämä puheet tunnu painavan käytännön päätöksissä. Tämä pätee sekä valtion että kuntien tasolla.

Perusopetus ja varhaiskasvatus ovat säästöpaineiden alla. Säästöt ovat rapauttaneet vähitellen sekä koulujen että päiväkotien toiminnan mahdollisuuksia. Monella paikkakunnalla on pakko myöntää, että haluttua laatua ei enää voida tässä taloudellisessa tilanteessa ylläpitää.

Monen muun kunnan palvelun tavoin kasvatus ja opetus kärsivät, kun talous rapautuu pääosin sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen takia. Minkäs teet, kun esimerkiksi terveydenhoidossa on vahvat lait ja voimakas ay-liike, jotka pistävät kuntien prioriteetit selviksi: ensin sote ja sitten muut.

Valtion tasolta ei tunnu tulevan kovin suuria apuja. Lainsäädännössä on tuotu opetuspuolelle pikavauhtia uusia, kritiikkiäkin saaneita uudistuksia (esim. kolmiportainen tuki ja uusimpana oppilashuoltolaki), jotka tuodaan hutaisten ja ”kustannusneutraalisti” arkeen. Samaan aikaan kriittiset opetussuunnitelmien perusteiden päivittämiset laahaavat jatkuvasti jäljessä siitä, mitä oikeasti kouluissa pitäisi opettaa ja varhaiskasvatuslaki loistaa edelleen poissaolollaan.

Viimeisimmät käänteet budjettineuvotteluissa toivat vihreiden tuella ja panoksella hieman lohtua koulumaailman arkeen, kun järjettömällä tavalla toteuttaa uhattu oppivelvollisuusiän nosto saatiin torpattua. Rahaa saatiin ohjattua niille, jotka tarvitsevat tukea, eikä sitä upotettu keskituloisten perheiden jälkeläisten lukiokirjoihin. Silti valtionosuuksien jatkuva tippuminen ja kuntatalouden muu tila vie kuntien budjettia kohti pakkasta. Siinä eivät valtiolta anottavat tasa-arvo – ja ryhmäkokorahat paljoa auta.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on käynnistänyt eduskuntavaalikampanjansa teemalla ”Pelasta kukko – Pelasta koulutus”. Materiaalissaan OAJ yrittää eduskuntavaalien teemoiksi koulutuksen pelastamisen. OAJ:n tarjoamien teemojen sisältöjen tahtiin on varmasti monen ehdokkaan mukava nyökytellä päätään.

Onkin mielenkiintoista nähdä miten eri puolueet ottavat OAJ:n nostot haltuunsa, eli tehdäänkö vuoden 2015 eduskuntavaaleista koulutusvaalit vai ei. Tai itse asiassa minua kyllä kiinnostaa enemmän se, jatkuuko kasvatuksen ja opetuksen alamäki vai saadaanko säästökierre pysäytettyä käytännössä, eikä vain juhlapuheissa.

Tuomo Pekkanen
Fysiikan ja tietotekniikan opettaja
Tampereen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunnan jäsen

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.