Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan kokous 9.4.2013

Käyn jälleen läpi Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan tulevan kokouksen esityslistan asioita läpi ja päivitän tähän tekstiin myös kommenttini itse kokouksen jälkeen. Edelleen toivon että jos joku huomaa jotain ihmeellistä tai kommentoinnin arvoista esityslistalla ottaa yhteyttä niin voin sitten tarvittaessa viedä asiaa eteenpäin Vihreiden valtuustoryhmälle ja/tai johtokunnan kokoukseen/virkamiehille.

Esityslista

Esityslista löytyy täältä: PAPEJO 9.4

§   Otsikko
30 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
31 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen
32 Läsnäolo- ja puheoikeuden myöntäminen
33 Ajankohtaiskatsaus
34 Päiväkotien sisäilmaselvitykset ja niiden perusteella tehtävät korjaus- ja rakentamissuunnitelmat
35 Kissanmaan koulun ja Kalevanharjun päiväkodin tonteille rakennettavien päiväkotien tarveselvitys
36 Varhaiskasvatuksen laadunarvioinnin tulokset vuonna 2012
37 Tiedotusaineisto

Pykäliä ei ole kovinkaan montaa sillä edellisestä kokouksesta on aika vähän aikaa ja koko kokouksen pääpointti onkin kiertää uuden johtokunnan kanssa Tamperetta ympäri tutustumassa yksiköihin niin idässä kuin lännessäkin.

Ehkä pykälä 34 on oleellisin listatessaan tulevia päiväkotien korjauksia ja selvittäessään miten ja mihin remonttien alta yksikkö siirtyykään.

Alla esityslistasta löytyvä aika hyvin aikataulut tiivistävä taulukko:

Päiväkoti Remonttiaika Väistötila
1. Kalevan lastentalo
(Kalevan päiväkoti ja Ilmarin päiväkoti)
rakennuksesta pyritään luopumaan vuoden 2014 aikana Kissanmaan koulun ja Kalevanharjun päiväkodin tonteille rakennettavat siirtokelpoiset päiväkodit
2. Härmälän päiväkoti alkaa 9/2013 (6 kk) Härmälän alueelle siirtokelpoinen (tilapäinen)
3. Multisillan päiväkoti Kaksi vaihtoehtoa:
VE 1: Alkaa 1/2014 jos perusparannus (12 kk)
VE 2: Alkaa 6/2014 jos uudisrakennus (12 kk)
Multisillan koulun tontille siirtokelpoinen
4. Koulukadun päiväkoti touko – joulukuu 2013 Erkkilän päiväkoti
5. Jussinkylän päiväkoti alkaa 12/2013 Kissanmaan siirtokelpoinen ja Erkkilä
6. Haukiluoman päiväkoti alkaa 1/2014 (6 kk) Lamminpään siirtokelpoinen
7. Turtolan päiväkoti kesä 2013 ei tarvetta
8. Pappilan päiväkoti, alatalo kesä 2013 ei tarvetta
9. Huikkaan päiväkoti kesä 2013 ei tarvetta
10. Lentävänlaakson päiväkoti kesä 2013 ei tarvetta
11. Pappilan päiväkoti, ylätalo kesä 2013 ei tarvetta
12. Maijalanpuiston päiväkoti kesä 2013 ei tarvetta
13. Amurin päiväkoti kesä 2014 ei tarvetta
14. Annalan päiväkoti kesä 2015 ei tarvetta (Metsäniityn laajennus)
15. Lepolan päiväkoti ei tehdä päiväkodista luovutaan viimeistään kun Hatanpään pienten lasten yksikkö valmistuu 2015

Pykälässä 36 esitellään vuoden 2012 päivähoidon laadunarvioinnin tuloksia ja niissä on ihan mielenkiintoista tietoa perheiden, henkilökunnan ja lapsien mielipiteitä ja asenteita päivähoidon järjestämisestä. Omasta mielestäni tulokset ovat ihan hyviä eikä suuria epäkohtia tuloksista tullut esille.

Kehittämistä tuntui kyselyn mukaan löytyvän pääosin viestinnässä perheiden ja henkilökunnan välillä, joka ei yllätä sillä se taitaa olla aikamoinen ikuisuusprojekti tuo viestinnän ja tiedon liikuttaminen ihmisten ja organisaatioiden välillä.

Lasten vastauksista silmiini pisti oikeastaan vain lasten mielestä ikävinä pitämistä asioista kiusaamisen ja lyömisen maininta niin usean lapsen toimesta. 49 yli 600 vastanneesta mainitsi ikäväksi asiaksi kiusaamisen ja lyömisen. On hyvä että vastausten analyysissä tämä on nostettu asiaksi jota pyrittäisiin jatkossakin systemaattisesti kehittämään parempaan suuntaan. Kauhean paljon keinoja tässä ei tietenkään kiusaamisen vähentämiseen anneta.

Muutoin esityslistassa ei mielestäni ollut mainitsemisen arvoisia asioita.

Raportoin sitten tähän jatkoksi kommentteja, huomioita ja mietteitä itse kokouksesta mutta myös kiertoajelun muusta osuudesta. Käymme siis kiertämässä eri toimipisteitä ja yhtenä osana on käydä tässä toisella puolella tietä Kalkunvuorenkadulle tulevan pienten yksikön tontilla.

Siitä tulikin mieleeni että oli harmi miten missasin esittelyn Kalkussa tuosta tulevasta pienten yksiköstä. Suunnittelutoimiston nettisivuilta löytyi toki aika jänniä kuvia suunnitelmista… että tuollaista jännää oltaisiin tänne Kalkkuun puskemassa?

Alla olevat kuvat ovat siis suunnittelutoimiston nettisivuilta bongattuja:

Esityslista löytyy siis edelleen Tampereen kaupungin sivuilta liitteineen, kuten myös tuleva pöytäkirja.

Kiertoajelu/koulutus ja kokous

Luhtaan päiväkodin tekniikkaa. Passiivienergiatalo. Tällaisia pitää rakentaa lisää.

Luhtaan päiväkodin tekniikkaa. Passiivienergiatalo. Tällaisia pitää rakentaa lisää.

Aloitimme kiertoajelun tutustumalla n. vuoden ikäiseen Luhtaan päiväkotiin, joka olikin passiivienergiatalona ja mediakasvatukseen painottuneena päiväkotina itselle mieluinen ja mielenkiintoinen vierailu. Pääsin tutustumaan lämmönvaihtohuoneeseen ja ihmettelemään sitä tuottaako aurinkopaneelit jo sähköä talon katolla (kyllä).

Seuraavaksi riensimme Annalaan tutustumaan siellä startattuun mielenkiintoiseen yhteistyömalliin varhaiskasvatuksen osalta, jossa ovat mukana niin päivähoito, perusopetus kuin myös nuorisopuolikin. Lyhyesti idea on tuoda toimintaa päivisin myös alueen nuorisotiloihin ja jakaa henkilö- sekä tilaresursseja aamulla, päivällä, iltapäivällä ja illalla. Kuvio vaikutti hyvältä ja toivottavasti se leviää muuallekin Tampereelle, meinaan se tuntui ajatukselta joka vahvistaisi yhteisöllisyyttä ja alueen aktiivisuutta kun toimintaa olisi alueella enemmän.

Sitten siirryimme Hatanpäälle kuulemaan miten ISS:n kautta toimitettu ruokapalvelu toimii Tampereen Ateriaan verrattuna. Bussimatkoilla myös aluejohtajat esittelivät hieman alueitaan. Hurja määrä väkeä on sekä kouluissa kuin päiväkodeissakin töissä ja ”asiakkaina”…

Lyhyesti ruoasta ja ISS:stä. Pääosin ollaan tyytyväisiä tarjottuun palveluun. Koulun näkökulmasta homma on toiminut ihan hyvin. Palveluasenne on ollut hyvä. Nythän ISS toimittaa n. 1400 annosta päivässä Hatanpään alueelle. Hatanpään koulu on valmistuskeittiö. 400 annosta jää koululle (viereinen lukio ruokailee myös siellä) ja 1000 lähtee lähialueelle. Hommahan starttasi tämän vuoden tammikuussa. Iss:n väki osallistuu ”oheiskasvattamiseen” esimerkin antamisella, erityisruokavalioiden ohjaamisessa oikeille loorille (erityisruokavalioitahan on about 300/1400, eli aika paljon). Itseäni yllätti tieto että erityisruokavalioiden määrä vähenee oppilaiden vanhetessa, ainakin tällä alueella.

Hatanpäällä oli innostunut rehtori joka kehui koulun ilmapiiriä vaikka oppilasaines onkin kohtuu haastavaa. Jälleen yksityiskohtana pidin hienona sitä, että tuntiopettajaresursseja on varattu hieman esim. siihen, että opettaja voi mennä toisen tunneille auttamaan/tutustumaan eri ryhmien toimintaan. Pieni resurssien satsaaminen on poikinut spontaania opettajien yhteistön lisäämiseksi -> koulussa rehtorin mukaan erinomainen työilmapiiri, ehkä se on tosiaan osittain tällaisten (ja koulun opettajien oman Harlem Shake -videon tapaisten tempausten) ansiota?

Myös tiedottamisen puolella on hyvä kuulla että koulu tiedottaa asioita oppilaille ja huoltajille niin facebookin kuin twitterinkin kautta (+kotisivujen), kaksi päivityksestä ja valvonnasta vastaavaa opettajaa on sitoutettu vastaamaan näissä medioissa tapahtuviin kommentteihin, kysymyksiin ja ongelmatilanteisiin tuntien sisällä, eli melko reaaliajassa. Ihan jännä olisi tietää miten kuormittavaa tällainen ”facebook-vastuu” opelle on…

Sitten matka jatkui Raholaan, jota ennen tosin kiersimme muutaman paikan kautta. Tutustuimme esim. Juoksuhaudankadun kupeeseen tulevaan tonttii johon rakennetaan se pienten yksikkö ja myös moderniin siirtokelpoiseen rakennukseen, jollaisia kaupunki joutuu remppojen takia hankkimaan väistötiloiksi päiväkodeille. Ei kyllä erota kunnolla ”oikeasta” talosta näitä moderneja siirtokelpoisia rakennuksia. Niistä ei todellakaan voi enää puhua ”parakkeina”, ei ainakaan ulkoa päin katsottaessa.

Raholassa pidimme myös virallisesta kokouksesta osuuden, jota ennen kuulimme koulun rehtorilta että sielläkin menee ihan hyvin, vaikka tilaa on vähän ja oppilaita aikap paljon. Myös koulun erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrän ollessa suuri, on yksikkö varmasti haastava paikka saada toimimaan hyvin. Opetushenkilöstöä on vähemmän kuin tukihenkilöstöä.

Keskusteluissa tuli ilmi, että läntinen alue Tampereella on kohtuullisen rakennemuutoksen kourissa edelleen. Tämä pätee niin perusopetuksen kuin päivähoidonkin puolta. Uusia kouluja valmistuu (Kalkunvuoren pienten yksikkö) ja vanhoja saneerataan ja laajennetaan (mm. Tesoman yhteiskoulu alkaa 2014 ja valmis 2017?)

Itse kokouksesta ei juuri ollut sanottavaa, mentiin esitysten mukaan. Ajankohtaisissa asioissa toki käsiteltiin tulevia säästöjä ja vaikka säästöpaine onkin merkittävä niin silti suunnitellut toimet vapaaehtoisine palkattomine vapaineen, sairaslomien vähentämisineen jne. ei olla tekemässä mitään äkillistä tai dramaattista joka mielestäni vaarantaisi laadukkaan päivähoidon tai perusopetuksen järjestämisen. Tietenkin on selvää että paras ratkaisu olisi jos tällaista ei perusopetuksen ja päivähoidon puolella joutuisi miettimään että mistä taas revitään satoja tuhansia (tai siis 2 M€:a) säästettävää, mutta hirmu huolestunut en tästä vuodesta ole. Olettaen ettei tapahdu mitään totaalisen hämmentävän yllättävää.

Pykälässä 34 esiteltiin päiväkotien sisäilmakorjausurakan etenemistä ja sieltä tietenkin pisti silmään Kalkun päiväkodin tutkimukset jotka ovat kesken ja jonka tulokset valmistuvat toukokuussa 2013. Päiväkodin kuntoa ja tilannetta siis selvitellään paraikaa… Paljon tehdään ja tullaan tekemään Tampereen tasolla päiväkotien kunnostamisessa mutta työmäärää on hurjasti. Parikymmentä yksikköä on työn alla ja ensi vuonna tulee toinen mokoma tulee lisää remontin alle. Aikataulustahan löytyi taulukko tuosta yltä.

Itselleni on jäänyt käsitys että sisäilmaongelmiin pyritään puuttumaan nopeasti ja tosissaan. Sisäilmatyöryhmä saadaan kasaan hyvinkin vikkelästi. Onko tämä käytännössä totta on varmaan toinen asia mutta näin johtokunnan jäsenille asia on esitelty ja se on tuntunut aika selkeältä ja toimivalta systeemiltä puuttua ja aloittaa tarvittavat toimenpiteet ripeästi.

Silti peruskorjausten määrärahoja tiputettiin vuodelle 2013 1,5 M€ -> 1,3 M€. Sisäilmainvestointeihin on varattu noin miljoona euroa. Toivottavasti ne riittävät ja niitä käytetään ammattimaisesti. Liian monta kertaa olen nähnyt että remontoidaan vähän väärin tai pihistellään siinä ja se kostautuu sitten uusina remontteina heti perään sekä tietenkin turhana oireiluna ja sairastumisina. Köyhällä ei siis ole varaa halpaan.

Laatukyselyn läpikäynnissä tulokset eivät olleet muuttuneet merkittävästi vuodesta 2010, joskin vastausprosentti oli tippunut hieman. Lapsille tehdyn kyselyn tuloksia ei oltu jostain syystä verrattu 2010 vuoden tuloksiin lainkaan, josta virkamiehille sanoinkin. Eli jos tehdään vuosittain/kahden vuoden välein laatututkimuksia tms. niin olisi hyvä että tuloksia voitaisiin verrata aikaisempiin tuloksiin. Tätä kautta voitaisiin löytää ehkä vaikutuksia tehdyistä päätöksistä. Ja jos tällaista vertailua tehdään niin toivoisin toki että nämä tiedot annettaisiin myös julkisesti kaupunkilaisten luettavaksi, jos se jotakuta kiinnostaa…

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.