Ja vaalimainoksesi maksoi? (päivitetty 17.4.2015)

Edit: päivitetty 17.4 julkaistun Opettaja -lehden mainoksien tiedot sekä lisätty vaalirahailmoitusten pohdinta!

Testasin kahdesta uusimmasta (2.4.2015 ja 17.4.2015) pläräämistäni Opettaja -lehdistä sen, miten hyvin eduskuntavaaliehdokkaat ja heidän tukiyhdistyksensä ovat osanneet ottaa huomioon vaalirahoituksen avoimuuden. Lisäksi katsoin ketkä opettaja-lehdessä itseään mainostaneet ehdokkaat olivat tehneet ennen vaalipäivää alustavan vaalirahailmoituksensa.

Käytännössä siis listasin kaikki löytämäni vaalimainokset ja rankkasin ne kolmeen osaan, eli niihin joissa maksaja oli merkitty selvästi, epäselvästi tai ei lainkaan.

  • Selvästi merkinnän saivat mainokset joissa luki selvästi jotain tyyliin ”mainoksen maksoi…”
  • Epäselvästi merkinnän saivat mainokset joissa oli jossain kulmassa erikseen pienellä maksajan nimi tai yhdistys, mutta siinä ei selvästi sanottu mikä tuo merkintä oli.
  • Ei lainkaan merkinnän sai sitten ne joista ei löytynyt mitään maksajaan viittaavaa merkintää.

Pääpiirteittäin tulos oli hieman huono, kun 53% kaikista mainoksista oli merkitty kiitettävästi, 9% epäselvästi ja 38%:ssa mainoksista puuttui maksaja kokonaan. Toki on huolestuttavaa, että melkein joka kolmas ehdokas tai sen tukiryhmä ei tätä ole merkannut lainkaan, mutta silti tilanne on parantunut ajan kanssa ja jatkossa veikkaisin että homma etenee oikeaan suuntaan. Ensimmäisessä Opettaja-lehdessä oli hieman paremmin hoidettu asiat (61%/11%/28%) kuin toisessa lehdessä.

Vaalimainoksien maksajien esittäminen sekä vaalirahailmoituksen ilmoittaminen puolueittain.

Vaalimainoksien maksajien esittäminen sekä vaalirahailmoituksen ilmoittaminen puolueittain.

Puolueittain tilanne olikin sitten jo mielenkiintoisempi.

Mainonnan osalta Heikoiten pärjäsi Kristillisdemokraatit, joskin heillä oli vain yhden ehdokkaan mainokset, joten moitteet kohdistuvat vain tähän ehdokkaaseen. Perussuomalaiset, Kokoomus, Keskusta ja Vasemmistoliitto ovat yhtä heikkoja ilmoittamaan, joskin onneksi heilläkin enemmistö on hoitanut asiansa oikein. Parhaiten tässä menestyivät SDP ja Vihreät, joista molemmista 67% ehdokkaista hoiti mainoksen maksajan ilmoittamisen selvästi.

Vaalirahailmoituksen osalta 100% tasolla olivat Vasemmistoliiton ja Vihreiden ehdokkaat kun taas selvästikin heikoiten rahoituksestaan ilmoitti Kokoomus. Muista puolueista Keskustalla oli hyvä prosentti ja niin Perussuomalaisilla kuin SDP:lläkin heikohko avoimuuden taso. Vaalirahoituksen taso vaihteli hurjasti, parista tonnista melkein 50 000 euroon.

Ehdokkaiden merkinnät ehdokkaattain. Hyvät, pahat ja rumat!

Ehdokkaiden merkinnät ehdokkaattain. Hyvät, pahat ja rumat!

Lopuksi vielä keräämäni aineiston pohjadata, joka löytyy pdf-muodossa: Pohjadata (.pdf).

Ja sama kuvana, joskin ei ehkä tarkimpana sellaisena:

Pohdinnan pohjadata.

Pohdinnan pohjadata.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.