Ilmastonmuutoksesta ja syyslomasta

Syysloma alkoi minulla kyllä vasta tiistaina, kun kävimme vaimon kanssa eduskunnassa kuuntelemassa Anni Sinnemäkeä, Oras Tynkkystä ja Tuija Braxia (viimeistä tosin oikeusministeriön puolella). Reissu oli mukava ja näkipähän ekaa kertaa eduskuntatalonkin sisältä päin! Kiitokset pirkanmaan vihreille järkkäämisestä.

Mutta sitten itse aiheeseen, eli ilmastonmuutokseen. Vaikka ilmastonmuutoksesta osa onkin eri mieltä kuin se ”tieteellinen totuus” joka on vallallaan tällä hetkellä niin se on toivottavasti selvää, että jatkossa meidän on vähennettävä tuottamiemme saasteiden määrää.

On jotenkin anteeksiantamaton asenne, että kitsastelemme sen suhteen ettemme kehittäisi puhtaampia energiantuotantomuotoja JA lisäksi miettisi miten voisimme säästää energian käytössä. Etenkin yritykset pyrkivät olemaan vastaan kaikkea muutosta jotka voivat tulla heille kalliiksi tässä hetkessä, mutta meidän tavallisten pulliaisten tulisi ymmärtää, että ne päätökset jotka nyt teemme voivat tulla äärettömän kalliiksi meidän jälkeläisillemme tulevaisuudessa.

Yksi esimerkki tästä on ydinvoima, joka on erittäin tehokasta ja tietyllä tavalla puhdasta energiaa. Toisaalta jos tukeudumme vahvasti ydinvoimaan, miten paljon annamme teollisuudelle ”ylimääräistä” energiaa ja vähennämme halua siirtyä energian tuotannossa OIKEASTI ekologisempiin vaihtoehtoihin. Entä millainen valtio Suomesta tulee jos se tuottaa ydinvoimallaan muun euroopan sähköä? Meistä tulee ydinjätteen loppusijoituspaikka ja vaikka teollisuus väittääkin ettei tämä ole ongelma eikä mikään, niin vastakkaisiakin ääniä on tutkijoiden suunnalta kuulunut.

Tavalliselle ihmiselle kuten vaikka allekirjoittanut ilmastonmuutoksen torjuminen on varmaan paras toteuttaa pienillä päätöksillä ja ottamatta liikaa stressiä asiasta. Koittaa vaikuttaa asiaan niissä tilanteissa joissa se on järkevästi mahdollista. Kuitenkin meidän pitää ymmärtää omien valintojemme vaikutukset, eikä vain käpertyä ”ei minun tekemisillä ole merkitystä”-tekosyyn taakse ja olla tekemättä mitään. Jokainen voi tehdä jotain!

Ostakaa lähellä tuotettuja tarvikkeita, miettikää omaa liikkumistanne paikasta toiseen, katsokaa oman kotinne energian käyttöä sillä silmällä, mistä voisi hieman vielä säästää ja miettikää voisiko pitkät tai lyhyet loma/työlennot lentokoneella jotenkin korvata tai ainakin hieman kompensoida niiden saastuttamista.

Yllä mainittujen omien toimien lisäksi kannattaa miettiä hieman ”suurempia” kuvioita ja niissä helpoiten voi vaikuttaa joko osallistumalla kansalaisjärjestöjen tai vastaavien toimintaan ja ÄÄNESTÄMÄLLÄ henkilöitä tai puolueita jotka ajavat ihan oikeastikin puhtaamman luonnon ja tulevaisuuden asiaa, eikä vain teollisuuden hetkittäistä etua. Moni poliitikko puhuu paljon ja tekee vähän, joten kannattaa myös seurata mitä ne henkilöt ja puolueet ihan oikeastikin tekevät!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.