Vuosi 2012 pähkinänkuoressa

Kirjoitin alle tiivistelmän siitä mitä minulle tänään 31.12.2012 tuli mieleen omasta vuodestani 2012. Olen jakanut tekstin osiin (klikkaamalla pääset hyppäämään suoraan kyseiseen aiheeseen):

Kouluvuosi 2012

Työelämästäni Vesilahden yläasteella on helppo aloittaa, sillä vuoteen sisältyi hyvin vähän yllättävää tai uutta. Syksyllä kuormitti kaiken muun säädön lisäksi päivittyneet tietokoneet joiden asentamiseen meni enemmän hermoja kuin oikeasti aikaa. Oli vaikea saada urakka valmiiksi ja se tuntui turhauttavalta, mutta tulipahan tehtyä sitten lopulta aikataulunkin mukaisesti.

Opetuksen osalta tunsin polkevani paikallani, sitä samaa samalla tavalla. Onneksi oppilaat ja kollegat ovat mukavia ja viihdyn hommassani muuten, harmittaa vain etten kyennyt juuri kehittämään opetustani vuoden 2012 aikana juuri mitenkään, sen verran paljon energia ja aika meni muualle. Ainoa suurempi uudistus jonka tein oli hommata atk-ryhmäläisilleni Moodlen johon siirrän edelleen hiljalleen materiaaleja sekä opettelen itsekin käyttämään kunnollista oppimisympäristöä.

tuunaa tuntisi

Näihin kannattaisi opettajien osallistua jos vain mitenkään ehtivät ja pääsevät!

TVT-kehittäminen taisi olla yksi osa-alue joka hieman vei energioita (vaalien ja muun säädön lisäksi), sillä runttasimme läpi loppuvuodesta koulujen ja Vesilahden kunnan tvt-strategian (http://tvt.tampereenseutu.fi) ja pääsin osallistumaan pohdintoihin siitä miten kouluissa Tampereen seudulla opetusteknologiaa viedään eteenpäin. Tämä oli myös yksi intoa ja jaksamista lisännyt osa työtäni, joskin samalla sitä hieman kuormittavaa, koska nämä hommat olivat aina työpäivän päätteeksi/lopuksi.

Älytaulut ovat out ja tablettikoneetkin turhia jollei meillä ole sähköistä oppimateriaalia ja opettajia jotka jaksavat sellaista joko a) tehdä tai b) etsiä itselleen toimivaa sisältöä. Tähän pitäisi panostaa lisää, samoin kuin saada mediataidot tärkeämpään asemaan opseissa (oli siis tän kuvion nimi sitten mediataito, tieto- ja viestintätekninen taito, atk-taito tai some-taito… mitä vain).

Kokonaisuutena olen tyytyväinen että 2012 on ohitse ja päästään vuoden 2013 puolelle jossa ei (tietääkseni) odota isoja atk-säätöjä tai projekteja.

Mielenkiintoista on se, että Vesilahdelle tulee nyt erilliset sivistystoimen johtaja ja yläasteen rehtori nykyisen yhdistelmäviran tilalle. Luottamusmiehenä ja yläasteen opettajana tällainen muutos aina epävarmoina talouden aikoina mietityttää että mitä tapahtuu.

www-otsikko

OAJ-kuviot vuonna 2012

Tuolla aasinsillalla pääsemmekin sitten OAJ-kuvioihin joissa olen ollut Vesilahden paikallistasolla aika ”matalalla profiililla”, joskin sinne järkätty kunnallisvaalitilaisuus olikin ihan mielenkiintoinen tapaus. En olekaan ennen ollut mukana järjestämässä vaalipaneelia. Tärkeää oli että meidän paikallisyhdistys oli hienosti mukana sekä etenkin koulujen vanhempainyhdistykset (ja -toimikunnat) joiden panos tapahtuman suunnittelussa oli erinomaisen tärkeä.

Itse tilaisuushan meni ihan kivasti, joskin osallistujia puolueiden itsensä ulkopuolelta oli vähänlaisesti. Silti ihan hyvä tilaisuus ja ainakin yritimme nostaa jotain paikallista keskusteluun Vesilahdellakin.

Muutoin OAJ:n pirkanmaan alueyhdistyksen YSI-jaoksessa mukana heilumisessa ei myöskään ollut mitään erikoista. Pääosin suunnittelimme koulutuksia ja niiden toteutusta yhdessä Tampereen YSI-jaoksen kanssa. Vaihdoimme myös taisin väliajoin kuulumisia eri paikkakunnilta, joka on myös koko kuvion yksi tärkeimmistä tehtävistä. On tärkeää että naapurikunnat tekevät yhteistyötä myös edunvalvonnan suhteen kun kunnat jakavat myös ”hienoja” säästövinkkejä keskenään.

Täytyy toivoa että lomautuksilta voidaan Vesilahdella välttyä, siitä meinaan tulee sellainen show jossa meikäläisenkin luottamusmiehenä pitäisi alkaa sykkimään…

Politiikka vuonna 2012

torillaToimin vuoden 2012 Tampereen Vihreiden taloudenhoitajana ja nyt kyllä voin olla vain iloinen ettei vuonna 2013 ole vaaleja. Kahdet vaalit vuoden sisällä sekä eduskuntavaalit aivan äskettäin söivät energioita ja intoa aika paljon. Ylläpidin (puoliaktiivisesti) TaVin facebook-sivuja ja yritin rakentaa sekä pitää pystyssä Tavin nettisivuja (www.tampereenvihreat.fi). Lisäksi olin vuoden 2012 TaVin hallituksen varajäsen vaimon toimiessa virallisena jäsenenä.

Aika monta kertaa tuli kasattua telttaa sinne tänne toiminnanjohtajan ja parin muun aktiivin kanssa keskustorilla…

Oli paljon tapahtumia järjestettävänä ja tietenkin kun itse vielä ”erehdyin” lähtemään ehdolle niin pitihän sitä päivystää turuilla ja toreilla, suunnitella vaalimatskua jne. joka näin ensikertalaiselle oli toki mielenkiintoista mutta myös melko raskasta. Taloudellisestikin nyt tuntuu turhauttavalta laittaa mainontaan useita satoja euroja, mutta toisaalta en pysty ainakaan jossittelemaan sillä että miten olisi käynyt jos olisin hieman mainostanutkin…

vaalimainosflaikkuKivaTampereEhdokkaita2Kutoja töissä
Vaalimainoksia, -maskotti, -materiaaleja ja ehdokastovereita vuoden 2012 varrelta

Haavisto

Vaimon ja Pekka Haaviston kanssa keskustorilla

Lopputuloshan oli omalta osaltani hieman yli 60 ääntä ja tällä hetkellä näyttää siltä etten tule saamaan minkäänlaista luottamustehtävää (joskin tämä tilanne on vielä auki) Tampereen puolella. Ylitin oman (minimi) tavoitteeni 50 ääntä joten en halua olla pettynyt, vaikkakin sitä hieman olenkin. Silti olen ylpeä että lähdin mukaan, voi ainakin sanoa että on tuonkin kokeillut. Itseäni olisi kiinnostanut eniten lasten ja nuorten palvelut ja koulupuoli, mutta yrittänen sitten tuoda omaa osaamistani (heh) ja mielipiteitäni julki muita kautta. Vihreät menettivät Tampereella yhden valtuustopaikan (11 -> 10) mutta jatkavat merkittävänä (3. suurimpana) puolueena Tampereella. Ei sitä Pekka Haaviston pressavaalikampanjaakaan voi huonona pitää. Kampanja ja lopputulos antoi voimia jaksaa eduskuntavaalien jälkeen tehdä hommia omallakin henkilökohtaisella tasolla.

Jatkoin satunnaista blogien kirjoittamista erityisesti tieto- ja viestintäteknologiasta kouluissa, koulutuksen asemasta, sähköautoista ja energian käytöstä/tuottamisesta Aamulehden blogien puolelle ja omilla sivuillani. Meininkin blogimaailmassa on aika raadollista, mutta näen että sielläkin on meidän viherpiipertäjien näyttävä ja Facebook tuntuu olevan helposti kupla jossa ei törmää kuin about samaa mieltä oleviin ihmisiin -> maailmankuva helposti vääristyy siitä mitä mieltä asioista ”tuolla ulkona” ollaan.

Lautapelit vuonna 2012

MikkoJaHannu

Mikko ja Hannu pääkirjasto Metsossa esittelemässä lautapeliuutuuksia

Vuonna 2012 pelasin 164 kertaa 83 eri peliä. Eniten pelasin helmi- ja marraskuussa (n.30 peliä/kk) ja vähiten huhti-, kesä-, syys- ja lokakuussa (n.5 peliä/kk). Yritin osallistua tasaisin välein pub Artturissa Tampereen Seurapelikerhon viikottaisiin peleihin ja käväisin sekä Ropeconissa että Lautapelaamaan 2012 -tapahtumissa pelejä vääntämässä. Järkkäsimme myös Seurapelikerhon ja Suomen lautapeliseuran kanssa kansallisen pelipäivän ”esittelypöydän” Tampereen pääkirjasto Metsoon ja se oli positiivinen tapahtuma se.

Peliseurasta ja minun kestämisestä haluan kiittää etenkin Mikko Saarta, Hannu Sinisaloa ja Mika Harjua sekä tietenkin kaikkia muitakin joiden kanssa on tullut vuoden aikana pelattua pelin jos toisenkin. Tietty kiitokset kuuluvat myös vaimolleni joka antoi aikaa ja mahdollisuuksia pelata (kieltämättä välillä paljon aikaa vieviä) lautapelejä 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotimaisten pelien pöytä Lautapelaamaan 2012 tapahtumassa

Peleistä eniten tuli pelattua Heck Meckiä (10), Eclipseä (8), omaa kuntavaalipeli-protoa (7), Carcassonnea (5) ja Elder Signia (5). Muut pelit saivatkin sitten vain yhden tai kahden pelikerran.

Positiivisimmat lautapeleihin liittyvät ilmiöt vuonna 2012 olivat mielestäni ensinnäkin se, että Tamperelle tuli Puolenkuun pelien ja Lautapelit.fi:n yhteisliike aivan ydinkeskustaan ja se, että pystyin jatkamaan lautapelivideoitteni tekemistä kaiken säädön keskellä ”video kuukaudessa” tahdilla. Lisäksi pääsin tekemään useita podcasteja Antti Koskisen kanssa sekä jopa Radio Moreenin haastateltavaksi joulun alla, tietenkin lautapeleistä.

Elder Sign -kortista innoituksen saanut kuva.

Elder Sign -kortista innoituksen saanut kuva.

Lautapeleistä positiivisen jälkimaun jättivät ainakin Eclipsen lisäosa Rise of the Ancients, Kevyt-Arkham Horror Elder Sign (joka toimii iPadillakin hienosti), Lords of Waterdeepin d&d-eurohäröily, Discworld-lautapelin kaaos kyseisen kirjasarjan fanille, Dominion-klooni Trains (vaikkapa Tampereen kartalla!), Race for the Galaxy sekä sen anorektinen versio The City ja heitetään vielä päälle ekaa kertaa pelaamani Cosmic Encounter ja Battle Line jotka molemmat olivat erinomaisia tuttavuuksia.

Ei-niin-ihkuja tuttavuuksiakin tuli pelattua. Näistä tunkeista voisi mainita vaikka The Great Zimbabwen jonka hienoutta en ole vielä ihan ymmärtänyt ja jonka ulkoasua pidän pääosin epäselvänä ja rumana, avaruusneppailu Ascending Empires oli outo, El Capitán kuolettavan tylsä, Making Profit Virosta ei vain toiminut, Snowdonia kannattaa kokea ihan livenä Walesissa ja jättää lautapelin väliin ja Zapp Zerapp jota voisi kuvailla sanoilla ei-ihan-yhtä-tuskaa-kuin-Kimble-mutta-vain-vähän-miellyttävämpi-kokemus.

iPadilla ja koneella tuli sitten väännettyä pasianssin korvikkeena pääosin Race for the Galaxya, Tichua (x+1 peliä tätä), Carcassonnea, Ra-huutokauppapeliä, Elder Signia ja Menolippua. Viime vuonna peliaikaa saaneet Catan, Puerto Rico ja joku aika sitten lataamani Le Havre eivät ole saaneet kuin pari peliä tämän vuoden puolella.

Henkilökohtainen vuosi 2012

sähköauto

Sähköautojen latauspiste Oslossa

Jatkoimme asumista vaimon kanssa Tampereen Kalkussa ja työpaikkakin pysyi samana. Matkoista ja tapahtumista mielenkiintoisimpia olivat kesällä tehty automatka Joensuusta Osloon, jonka Honda Jazzimme (jonka mittari nyt ylitti 100 000 km) hoiti kiitettävästi. Oslo oli kiva paikka kuten oli myös kiva nähdä siellä asuvat kaverimmekin. Ehdimme myös käväistä vanhempieni kanssa Ahvenanmaalla ja tutustua sen eri osiin.

Voikin sanoa että vuonna 2012 aika paljon elämäni pyöri työn, politiikan ja lautapelaamisen äärellä. Olisihan sitä voinut vuotensa huonomminkin käyttää 🙂

Vuosi 2013?

Onko voiman pimeä puoli vienyt voiton?

Onko voiman pimeä puoli vienyt voiton?

Mitä tässä sitten odotankaan vuodelta 2013? Lisää lautapelejä niin videoiden kuin toivottavasti myös pelaamisen osalta, hieman rauhallisempaa menoa politiikan suunnalta ja sitä normaalia arkea opetuksen puolella. Jännään miten sähköautot ja niiden latauspisteet etenevät Tampereella ja Suomessa ylipäätänsäkin ja saataisko ratikan rakentamiseen vihdoin vauhtia Tampereella.

Aloitan Vesilahdella kahdeksannen(?) vuoteni opettajana ja yritän pitää Vesilahtea mukana seutukunnallisessa yhteistyössä TVT-systeemien suhteen. Toivottavasti siihenkin löytyy edes vähän resursseja. Yritän myös kehittää omaa opetustani, sillä etenkin tietotekniikan opetuksen sisältö kaipaisi hieman pohtimista, nyt kun sain sen Moodlenkin otettua käyttöön oppilaiden kanssa.

Jatkan uuden iMacin/Mac minin kuolaamista ja haaveilen sähköauton hankkimisesta sekä siitä että saisimme vuoden 2013 aikana säästettyä rahaa sen verran että saisimme maksettua osan asuntolainastamme pois. Nämä haaveet ovat hieman ristiriidassa toistensa kanssa mutta saa nähdä mitä tässä tapahtuu 🙂

Loppupeleissä odotan vuotta 2013 aika rauhallisella mielin.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.