Lautapelivuosi 2013

Vuosi 2013 oli lautapelaamisen näkökulmasta ihan positiivinen ilmestys, vaikkakin pystyin osallistumaan vain Lautapelaamaan 2013 -tapahtumaan (enkä Ropeconiin tai muualle coneihin). Viikottaiset pelipäivät Artturissa onnistuivat kohtuu hyvällä prosentilla ja onnistuin osallistumaan myös puoleen tusinaan viikonlopun pidempään pelisessioon kavereiden kanssa.

Lautapelikokoelmani ei myöskään ole räjähtänyt pahasti käsiin 🙂

Alla käsittelen sitten hieman tarkemmin lautapelaamisiani ja lautapelaamista yleensäkin vuonna 2013 seuraavin väliotsikoin:

 • Pelaamani pelit
 • Videot ja Podcastit
 • Omat lautapeliprototyypit
 • Mieleenpainuvimmat lautapelit ja ilmiöt 2013

Pelaamani pelit

Lyhyesti: 98 eri pelissä yhteensä 261 pelikertaa. Näihin ei ole laskettu iPadilla tai tietokoneella pelattuja pelejä, jotka olisivat tuoneet varmastikin usemman pelin lisää mm. Race for the Galaxya, Suburbiaa, Lords of Waterdeepiä, Carcassonnea ja Tichua…

Pelihyllyni sisältö.

Pelihyllyni sisältö.

10+ pelikertaa tuli seuraavissa peleissä:
42 x omat prototyypit (pääosin ”Pieni maailmanpelastuspeli”)
14 x Dominion (peruspeli ja Prosperity, sekä 1 kerta Dark Agesia)
10 x Coup (*huoh*) ja

5+ pelikertaa:
9 x The Hobbit Card Game
8 x No Thanks!
      Star Wars: X-Wing Miniatures Game
7 x The City
      Jää Sulaa
      King of Tokyo
6 X Tichu
5 x Love Letter
      Qin

Tarkempi lista pelaamistani peleistä löytyy kätevimmin boardgamegeek.com sivustolta.

Videot ja Podcastit

Alla jonkin verran tilastotietoja lautapelivideoistani, joita ehdin tehdä Pelilaudan kääntöpuoli -videokanavalleni ja kyseisen kanavasta yleensäkin. Tässä neljännen youtube-vuoteni tilastoja:

Vuoden lisäykset 2010 2011 2012 2013 2010 – 2013
Uusia videoita 19 23 22 17 81
Uusia tilaajia 18 72 74 85 256
Näyttökerrat 10031 28427 41924 43881 124263

Vuosien katsotuimmat videot:

Sijoitus 2010 2011 2012 2013 2010 – 2013
1. Carcassonne
(1138)
War of the Ring
(1601)
Eclipse
(3541)
Mökkipelit 2 – Skip-Bo (2097) Eclipse
(5469)
2. Doom
(1029)
HeroQuest
(1541)
Mökkipelit 2 – Skip-Bo (1996) Eclipse
(1928)
Carcassonne
(5195)
3. HeroQuest
(696)
7 Wonders
(1497)
7 Wonders
(1584)
7 Wonders
(1920)
HeroQuest
(5062)
4. Squad Leader
(642)
Doom
(1442)
HeroQuest
(1569)
Carcassonne
(1665)
7 Wonders
(5001)
5. War of the Ring
(612)
Carcassonne 10v
(1353)
Paris Connection
(1419)
HeroQuest
(1256)
Mökkipelit 2 – Skip-Bo (4547)
6. Carcassonne – Kirkot ja Kievarit (542) Carcassonne
(1125)
Carcassonne
(1267)
Eclipse: Rise of the Ancients (1008) Doom
(4188)
7. Carcassonne – Basaarit ja Bastionit (530) Mallorca
(924)
Salaisuuksien Saari
(1054)
Dixit
(979)
War of the Ring
(3764)
8. Carcassonne – Kärryt ja Kartanot (499) Squad Leader
(897)
Blitz
(1005)
Carcassonen – Liiturit (minit 1/8) (922) Squad Leader
(2872)
9. Carcassonne – Lohikäärme ja Linnanneito (498) Afrikan Tähti
(850)
Doom
(1004)
Paris Connection
(912)
Carcassonne 10v
(2683)
10. Carcassonne – Kirjurit ja Kauppiaat (469) Pandemia
(772)
Carcassonne – Liiturit (minit 1/8) (968) Salaisuuksien Saari
(861)
Carcassonne – Basaarit ja Bastionit (2653)

Tänä vuonna onnistuin pitämään kiinni ”video/kuukausi”-tahdistani ja ennen joulua pystyin puristamaan pari extravideotakin tulille. Videoitteni aiheet tänä vuonna olivat:

Osallistuin myös Lautapelisuomi (5x) sekä Harhacast (1x) -podcastien tekemiseen. Lautapelisuomessa ehdin tosiaan hölöttää viisi kertaa Antti Koskisen kaverina. Sain myös edelleen pitää pysyvän ”slottini” lautapeliopas.fi sivustolla, josta kiitos Saaren Mikolle.

Omat lautapeliprototyypit

Pääsin syksyllä pelatuttamaan Pienen maailmanpelastuspelin beta-versiota Oras Tynkkysellä ja Rosa Meriläisellä.

Pääsin syksyllä pelatuttamaan Pienen maailmanpelastuspelin beta-versiota Oras Tynkkysellä ja Rosa Meriläisellä.

Kehittelin vuoden aikana paria kolme omaa prototyyppiä joista ”Joukkoliikennepeli” sekä ”Pieni maailmanpelastuspeli” alkavat molemmat olla jo aika pitkällä kehityksessään. Tiedä sitten miten niille käy, mutta ihan hetkeen minulla ei ole ollut aikaa niitä kehittää eteenpäin. Ehkä ensi vuonna sitten pusken lisää viilaamista ja pelisessioita niillekin protoille. Erilaisia peli-ideoita on vuoden aikana tullut muitakin mutta nämä kaksi ovat selvästi pisimmällä kehityksessään.

Pidän sivuillani kirjaa prototyypeistä joita kehittelen tai olen kehitellyt ja niihin voi tutustua täällä: Lautapeliprototyyppini.

Mieleenpainuvimmat lautapelit ja ilmiöt 2013

Tiedän että ihmiset pitävät top-10 listoista mutta nyt on pakko sanoa, että en taivu ”parhaat pelit 2013” listaan vaan kirjaan tähän alla vain pelit jotka jäivät mieleeni tänä vuonna pelaamistani peleistä. Listasta löytyy niin tänä vuonna julkaistuja kuin muinakin vuosina julkaistuja pelejä:

 • Super Farmari ja Vuoden peli 2013 -palkinnot: Vuoden peli-palkinnot menivät tänä vuonna ihan päin istumalihasta. Joku tiivisti asian lautapeliseuran foorumeilla hienosti sanomalla että aikuisten peli (Qin) olisi pitänyt olla perhepeli, perhepeli (Super Farmari) olisi pitänyt olla lastenpeli ja lastenpeli (Rapelli) olisi pitänyt olla lelu. Olen ihan samaa mieltä. Super Farmari on pelinä niin kammottava, että en ymmärrä miten sitä voisi sanoa aikuisten pelinä. Sen toki näen miksi osa lapsista voisi pitää tästä mutta… ugh…
 • Hanabi ja Spiel des Jahres: Tämä hassu yhteistyöpeli jota pelataan kortit väärin päin voitti Saksan Spiel des Jahres -palkinnon. Ihan en hypi innosta tätä pelatessani, mutta ymmärrän kyllä miksi tätä pidetään ihan kivana ajanvietteenä. Spiel des Jahres -palkinnotkin (ja finalistit) olivat kohtuu keskinkertaisia kautta linjan, mutta ihan kotimaisen palkintofiaskon tasolle ei onneksi tiputtu.
 • Suburbia ja iPad-versiot: Tämä kaupunginrakentelupeli oli kiva yllätys ja nyt kun se ilmestyi iPadille, pystyn jopa pelaamaan tätä sen verran että alan ymmärtämään mistä on kyse. Tätä pitää päästä pelaamaan lisää vuonna 2014 (ehkä lisäosan kanssa?)
 • Galaxy Trucker ja Vlaada Chvátil: Pelasin tätä vihdoin ensimmäisen kerran (ainakin yhdellä lisäosalla?) ja olihan se ihan kauhea sotku. Ihan hauska sotku, mutta aika pitkään kesti ja säännöt ovat… hieman huterat. En kyllä haluaisi itse ostaa tätä ja alkaa olla myös selvää etten ole Vlaada Chvátilin pelien suurin ystävä. Dungeon Lords oli sen verran kauhea tunkki, että kyseisen herran nimi pelilaatikossa ei ole minulle positiivinen mainos.
 • Merchant of Venus ja klassikot:Merchant of Venus oli ihan kauhea monsteri menneisyydestä. Paria muuta ”wanhaa klassikkoa” vuoden aikana pelanneena on pakko sanoa, että vain todella harva ”vanha” peli on pelaamisen arvoinen enää nykyään. Toki poikkeuksiakin on (kuten vaikka Acquire joka on ihan ok peli), mutta pääosin moderni lautapelidesign jyllää ja viime vuosituhannella tehdyt pelit alkavät jäädä pois pelikelpoisten pelien listoilta.
 • Rampage ja trendit: Isoja hirviöitä, pakanrakennusta jne. Joka vuosi on jotain trendejä ja tänä vuonna kuuminta hottia ovat olleet Zombiet ja pelimekaniikkana Deck building. Ehkä ensi vuonna suuret hirviöt, kuten Rampagessa? Pelinähän Rampage on ihan käsittämättön neppailu/puhaltelu/tiputtelu -mätke. Lisää tällaisia 🙂
 • SOS Titanic ja yllätykset: Eipä olisi uskonut että pasianssista ja Titanicin uppoamisesta olisi saatu mielenkiintoinen peli aikaiseksi. Näin vain kävi. Moni muukin peli on päässyt yllättämään, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Ylläri-pylläri! Mutta yllättikö se ketään että tänäkin vuonna julkaistiin uusi Carcassonne-peli? EI!
 • Podcastit ja Youtube: Olen alkanut työmatkoilla kuunnella Dice Tower -podcastia ja jatkan Tom Vaselin sekä kumppanien videoiden katsomista. Itsekin kun videoita teen, seuraan muidenkin tekemisiä ja on pakko nostaa Wil Wheatonin Table topille hattua. Hienoa pelaamisen nostamista (ehkä) suuremman yleisön tietoisuuteen. Ainakin jenkeissä.
  Muutenkin olen tykännyt olla mukana Koskisen Antin kanssa Lautapelisuomi-podcastissa, joten tämä äänipuoli potki minua jopa panostamaan kunnolliseen usb-mikrofoniin. Toivottavasti se on kuulunut edes vähän uusimmissa lautapelivideoissani ja mahdollisesti myös seuraavissa Lautapelisuomi-podcastin jaksoissa.
 • Kickstarter ja pelien julkaiseminen: Kickstarter on jenkeissä (ja toki muuallakin) aika iso juttu. Yhteisörahoituksella julkaistaan yhä enemmän myös lautapelejä niin isoilta firmoilta kuin pieniltä yhden tyypin puljuilta. Itse en ole ihan varma mitä tämä tarkoittaa pelien osalta, sillä tarjontaa on jo nyt ihan tolkuttomasti ja yhteisörahoituksessa on aina omat kommervenkkinsä. Yhtenä pienenä esimerkkinä vaikka se, että mielestäni Kickstarterin kautta tulevat ”lisäbonukset” ovat jo päässeet ihan tolkuttomiin mittoihin. Lisäkrääsää ja oheismateriaalia tuntuu vaadittavan lisää ja itse tuote saattaa jäädä julisteiden ja oman pärstän saamisen johokin korttiin alle. Tästä malliesimerkkinä vaikka Viticulture-niminen peli jonka jokaista(!) pahvikomponenttia on joku sponsoroinut ja saanut siihen nimensä. Voi jestas. Mutta rahalla saa ja hevosella pääsee tmsp. Aika näyttää miten Kickstarter ja sen kaltaiset muuttaa markkinoita.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.