Aamulehden digitaalinen näköispainos kokeilussa…

Pitkään vastustettuani tilasin sitten viimein Aamulehden. Taistelin tätä kohtaloa vastaan pitkään monestakin syystä:

  • Emme halua paperiroskaa kotiimme
  • Meidän perheessä ei ole koskaan ollut perinnettä lukea lehteä vaan olemme käyttäneet pääosin tv-uutisia ja nettiuutisia tietomme lähteenä
  • Olemme pitäneet Aamulehteä aivan liian kalliina verrattuna siihen mitä sillä rahalla saa
  • Aamulehden journalismin taso on ollut liian usein ala-arvoista.

Nyt kuitenkin kun meillä on ollut käytössä iPad ja tutustuin testimielessä lehden digitaaliseen näköispainokseen. Tämä sai minut miettimään että tässähän voisi olla kokeilun paikka. Lisäksi tulevien kuntavaalien takia paikalliset asiat ja mielipidekirjoitukset tuntuvat silti edelleen löytyvän parhaiten Aamulehden sivuilta. Niitähän pitäisi myös seurata tarkemmin mitä Aamulehden sivuilta oikein jaksaa seurata. Facebookissa kiertää toki myös kaikenlaista uutisointia mutta se on ”vääristynyt” väkisinkin oman kaveripiirin painotuksen takia tietynlaiseksi, joten jotain lisää sitä itse kaipasi eikä muita vaihtoehtoja oikein taida Tampereen seudulla olla kuin lukea Aamulehteä *sigh*.

Paperisaasteen ja oman piheyteni takia kynnyksenä on siis ollut myös hinnoittelu. Jos verrataan 3kk jaksoa (jonka itse hommasin, sillä haluan näin aluksi testata miten tämä toimii) niin hinnoittelu on aika jyrkkä oli tilaus sitten missä muodossa tahansa. Kannattaa myös huomata että Helsingin Sanomat maksavat käytännössä digiversiona vain pari euroa enemmän… Jos en tarvitsisi juuri paikallista tietoa olisi HS selkeä valinta AL:n tilalle. Tai jopa joku ulkomainen laatulehti.

Tässä pari hintaesimerkkiä Aamulehden sivuilta: (Kaikki sisältävät Torin ja Moron, sekä mainosliitteet)

  • 3 kk Näköislehti = 50 €
  • 3 kk Paperilehti = 84 €
  • 3 kk Paperilehti + Digiosuus = 93 €
  • 12 kk Näköislehti = 200 €
  • 12 kk Paperilehti = 312 €
  • 12 kk Paperilehti + Digiosuus = 348 €

Kyseistä näköislehteä voi siis lukea kännykällä, tablet-tietokoneella tai vaikka ihan normi tietokoneella. Samalla tunnuksella voi lukea koko perhe lehteä, yksi padilla ja vaikka toinen tietokoneella. Yllätyksekseni tämä jopa toimii aika hyvin, etenkin padilla.

Kätevintä tuota digiversiota on siis lukea tabletilla, sillä kosketusnäytölle optimoitu käyttöliittymä toimii luontevasti ja nopeasti. Tekstiä voi zoomata ja lukea monella eri tavalla joten jokaiselle löytynee sopiva lukutapa. Sivujen plärääminen toimii myös riittävän hyvin, jopa hitaahkolla 3G-yhteydellä. Senhän tämä siis vaatii, nettiyhteyden.

Hiirellä artikkelien sohiminen ja klikkailu vain tuntuu iPadilla lukemisen jälkeen kömpelöltä. Puhelimen ruudulle taas lehden lukeminen ei sovi ainakaan itselleni ollenkaan. Ihan täydellinen tämäkään ei tietenkään ole. Erityisesti yksi jatkuvasti silmille hyppivä digitaalinen “pakkomainos” häiritsee aika paljon, mutta ehkä sen kanssa oppii elämään (mainos on tyhjästä ilmestyvä sivu josta ei ihan heti meinaa päästä eroon ja se tulee uudelleen lehteä lukiessa, rasittavaa!).

Nähtäväksi siis jää jatkanko tilausta 3 kk päästä digitaalisena vai ei. Paperiversiona en enää tilaa mitään, se on varma ja Aamulehdenkin tapauksessa se ratkaiseva asia on lehden sisällön laatu, sillä teknisesti katsottuna digilehti on tabletilla jo erinomaisesti luettavissa.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.