Politiikan vuosi 2013

Vuosi oli politiikan osalta mielenkiintoinen ja onneksi ilman vaaleja. Jos tänä vuonna olisi ollut vaalit, olisin varmaan hajonnut aamuihini. Huhhuh.

Olen seurannut tarkemmin paikallisen lehdistön kautta kaupungin juttuja mutta lopulta minulta hajosi pää ja lopetin Aamulehden tilauksen. Ei vain pystynyt enää maksamaan siitä kurasta. Nyt on pakko seurata tilannetta Aamulehden twitterin ja Ylen uutisten kautta. Katotaan miten tuo onnistuu.

Tampeereen kaupuginvaltuuston kokouksia olen kaikkia seurannut nettistreamin kautta. Ovat jotenkin sairaalla tavalla viihdyttävää, joskin aika usein tuskallista, seurattavaa.

Kirjoitin sivuilleni 21 blogia seuraavista aiheista:

  • Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kokouksista (8 tekstiä)
  • Tilaajapäällikön valinta ja puoluekirja
  • Sähköautot ja autovero
  • Tasa-arvoinen avioliittolaki
  • Tulevaisuuden käyttövoimat liikenteessä
  • Aurinkosähkön kannattavuudesta Tampereella
  • Raportti Vihreiden puoluekokouksesta (2 tekstiä)
  • Stipendit ja palkitseminen peruskoulussa
  • Opettajat ja alan vaihtaminen
  • OAJ/AKAVA ja vastikkeellinen sosiaaliturva
  • Paikannukseen perustuva tiemaksu
  • Osuuspankin edustajiston vaalit

Yleisönosastolle en kirjoittanut kertaakaan, mutta Aamulehden blogipuolella pyrin osallistumaan keskusteluun sen verran mitä vain kykenin. Ihan aina tuota paikkaa ei vain jaksa. Ainakin tunneliväännön aikana tuolla oli ihan hirveää seurata keskustelua. Hrrr.

Tampereen Vihreät ry

Toimin Tampereen vihreissä vuoden 2013 taloudenhoitajana kuten edellisenäkin vuonna. Vaikka vielä ei olekaan kaikki tulot ja menot pistetty yhteen voi sanoa että homma toimi ihan hyvin niin omalta osaltani kuin yhdistyksenkin toiminnan näkökulmasta. Oli tapahtumia, uusia ideoita ja kehittymistä yhdistyksenä.

Sain siirrettyä www.tampereenvihreat.fi osoitteen myös uudelle (fiksummalle ja reilusti halvemmalle) palvelimelle ja sillä tekosyyllä myös hieman päivitimme sivuston ulkoasua ja toimintoja.

Vuoden edetessä tunsin että nyt on aika minun siirtyä sivuun kaikista muista hommista paitsi nettisivujen säädöstä ja tietenkin luottamustehtävästäni. En kokenut että minulla olisi annettavaa yhdistykselle vuonna 2014. Lisäksi tarvitsin hieman lisää aikaa opinnoilleni. Voin myös keksiä muita (teko)syitä sille että jättäydyn (ainakin hetkeksi) taaemmas paikallisyhdistyksen toiminnasta mutta tuskin minun tarvitsee niin tehdä…

Kiitokset toiminnanjohtajalle ja vuoden 2013 hallitukselle sekä kaikille muillekin toimijoille joiden kanssa tuli tehtyä yhteistyötä vuoden aikana.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunta

Olen nyt n. vuoden toiminut vapejon (ks. otsikko) varsinaisena jäsenenä ja poppoo on kokoontunut vuoden aikana yhdeksän kertaa.

Päällimmäisiksi mieleeni ovat jääneet loppuvuodesta kuvioihin tulleet säästöt, jotka on aika hankalia vuodelle 2014 mutta ei mahdottomia. Vielä pystytään menemään näillä ilman että tulee suuria heikennyksiä toiminnan tasoon mutta jo nyt joudutaan karsimaan kouluverkkoa jne. Hankalia, ikäviä ja käytännössä jokaisessa yksikössä harmia aiheuttavia päätöksiä tullaan tekemään, mutta toivottavasti virkamiesten jalkauttama tapa laittaa yksiköt itse löytämään säästönsä mahdollistaa sen kaikkein vähiten sattuvan tavan säästää yksiköissä eikä säästöt oteta ”ylhäältä” repien… Noh, aika ja palaute kouluilta/päiväkodeista sitten kertoo miten säästöt vaikuttavat arjen pyörittämiseen, vaiko ei.

Muuten vuosi oli täynnä strategioiden hyväksymisiä ja muita kaupungin ”vuosittaiseen kiertoon” liittyviä päätöksiä, joitakin selvityksiä sisäilmaongelmien ratkaisemisesta (ja aikataulutuksesta) kaupungin kiinteistöissä vuoden aikana ja tulevaisuudessa. Mukaan mahtui myös uusien koulu- ja päiväkotiyksiköiden rakentamis- ja suunnittelupäätöksiä, useampiakin palvelun laatua selvittävien kyselyjen tulosten läpi käyntiä (joiden tulokset olivat pääosin positiivisia!). Lisäksi meille esiteltiin erilaisia tunnuslukuja ja vertailuja isojen kaupunkien palveluiden tuontannon hinnoista jne.

Pääosin vuodesta jäi käteen fiilis, ettei varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunnalla ole juurikaan päätäntävaltaa mistään, sillä neuvottelut (ja päätökset) tehdään kuitenkin tilaajan ja tuottajan välillä niin että tuottaja käskee mitä pitää tehdä ja tilaaja tekee sen mitä käsketään. Viranhaltijat vain esittelevät mitä on suunniteltu tehtäväksi ja johtokunnan tehtävä on nillittää pikkuasioista ja kysellä yksityiskohtia.

Vuoden aikana ei ole mielestäni tullut missään esille esim. johtokunnan jäsenten puoluetausta. Ehkä joissain yksityistämiseen liittyvissä kommenteissa on saattanut vasemmiston ja oikeiston edustajat vähän käyttää eri äänenpainoja mutta ei sen ihmeellisempää. Mielestäni tämä kertoo jo jotain siitä miten vähän päätettävää meillä on jos minkäänlaista ”ohjausta” tai ”paatosta” suuntaan tai toiseen ei tunnu löytyvän. Toisaalta se on myös hyvä asia, että voidaan keskittyä siihen tekemisen tasoon jossa ei varmastikaan puoluetaustan pitäisikään juuri näkyä. Vaikeimpia asioita ovat olleet oikaisuvaatimukset joihin paineutuminen ja joista päättäminen on tuntunut itselleni hankalimmilta.

Niin ja edelleen minua jaksaa naurattaa se, että (okei, liioitellusti) 99% asioista joita johtokunnassa käsitellään ovat käytännössä ”annetaan johtokunnalle tiedoksi” pykäliä. Onneksi minulla ei ole koskaan ollut luuloa että johtokunnassa voisi vaikuttaa johonkin oleelliseen. Ne harhat olisi karisseet parin ensimmäisen kokouksen aikana. On ihan ymmärrettävää ja oleellistakin että todellinen päätösvalta isoista linjoista sijaitsee hallituksessa, valtuustossa ja lautakunnissa, ei johtokunnissa. Meidän tehtävähän on tosiaan ihan muu, sparrata virkamiehiä.

Pyrin kirjoittamaan vuoden aikana jokaisesta johtokunnan kokouksesta etukäteen ja tiedottaa näin maailmalle asioista mitä siellä käsitellään. Pidän tärkeänä että jos joku haluaisi ottaa kantaa tai tuoda jotain asioita esille, voi näin tehdä. Tätä aion jatkaa seuraavinakin vuosina, vaikken usko että yhteydenottoja blogin tai facebookin kautta juurikaan tulee tulevinakaan vuosina (koska ne päätökset tehdään muualla → lobbaus ja paine päättäjiin kohdistuu valtuutettuihin). Pitänee pyrkiä itse olemaan aktiivinen ja kysellä Tamperelaisilta opettajilta fiiliksiä päätöksenteosta ja arjesta, jotta näkee muunkin kuin kaupungin virkamiesten puolen asioista. Yhteydenottoja varmaan tulee jos on tullakseen.

Kuitenkin vuosi on ollut erittäin opettavainen sen suhteen, että itse henkilökohtaisesti olen saanut nähdä ja seurata millainen organisaatio perusopetusta ja varhaiskasvatusta pyörittää ja missä mittakaavassa. Homma on siis ollut mielenkiintoista mutta samalla erikoisella tavalla turhauttavaa.

Henkilökohtaisella tasolla olen siis oppinut hurjasti Tampereen kaupungin toiminnasta ja johtokunnassa ilmapiiri ja meininki on ollut mukavaa, tästä kiitos kaikkien puolueiden jäsentovereille ja toki mukana pyöriville virkamiehille jotka ovat jaksaneet vastailla johtokunnan jäsenten kysymyksiin. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 3 vuotta 🙂

OAJ ja Osuuspankki

Osallistuin myös Osuuspankin edustajiston vaaleihin joissa en päässyt läpi, mutta onneksi listoiltamme yksi pääsi myös tuonne vaikuttamaan ja se on jo hyvä se! 46 ääntä näin rajatuissa vaaleissa oli minulle positiivinen yllätys!

OAJ-rintamalla olen kahden vaiheilla lähdenkö heti vuoden 2014 aluksi ehdolle OAJ:n valtuuston vaaleihin. Ehdokkaita ei Pirkanmaalla mielestäni ole tulossa kovinkaan paljoa ja Vesilahdelta ei ole ehdokasta ollut vielä kertaakaan, joten… asiaa pitää vielä miettiä. Muutoin vuosi on ollut melko hiljaista Vesilahden paikallisyhdistyksen osalta, jonka varapj olen ollut. Päivitimme sääntömme alueyhdistyksen ”takia”. Loppuvuodesta toki on alkanut säästörummutus ja YT-neuvottelut kunnassa jonka tuloksia pääsemme varmasti ihmettelemään vuoden 2014 puolella.

Jatkan toki edelleen myös luottamusmiehenä Vesilahdella, joskin se tehtävä on melko nimellinen näin pienellä paikkakunnalla. Pääluottamusmies on kuitenkin se pääasiallinen neuvottelija ja jolla on myös resursseja hoitaa eteen ilmestyviä asioita.

Olen toiminut myös OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen Pirkanmaan YSI-jaoksen Lempäälän ja Vesilahden edustajana. Tärkein tehtävä tällä poppoolla on ollut suunnitella/järjestää alueyhdistyksen koulutuksia sekä välittää ajankohtaista tietoa eri paikkakuntien tilanteista.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.